Zerdeçal faydaları ve kullanımında dikkat edilmesi gerekenler
Çorbalara, yemeklere renk ve aroma katmak amaçlı baharat olarak ya da kurutulup kaynatılarak çay şeklinde tüketimi dışında; kumaşlarda boya maddesi olarak kullanılan zerdeçalın faydaları saymakla bitmez. Hint safranı olarak da bilinen zerdeçalın faydaları nelerdir? Zerdeçal kullanımında dikkat edilmesi gerekenler...
Zencefilgiller familyasının bir üyesi ve anavatanı Hindistan olan zerdeçal; aynı zamanda Hint safranı olarakta bilinmektedir. Zerdeçalın faydaları nelerdir? Zerdeçal kullanımında dikkat edilmesi gerekenler? Konusuyla ilgili bilinmesi gerekenleri Diyetisyen Bilgen Tanyel sizler için anlattı.
Zerdeçalın Zayıflamada Etkisi
Çorbalara, yemeklere renk ve aroma katmak amaçlı baharat olarak ya da kurutulup kaynatılarak çay şeklinde tüketimi dışında; kumaşlarda boya maddesi olarak kullanılmaktadır. Hindistan'da bitki şifa kaynağı olarak anılan gözde otlardan biridir. Zerdeçal bitkisi demir, potasyum, B6 ve C vitamini kaynağıdır, kan şekerini dengede tutarak insülin direncinin önlenmesi vücudumuzdaki fazla yağın dışarıya atılması, sindirim sisteminin sağlıklı çalışması, metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımının sağlanması gibi birçok faydaya sahiptir. Zerdeçalda bulunan ve bir fitokimyasal olan curcumin ona çok güçlü antioksidan özellik katarak tüketimiyle bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıklardan korunmaya yardımcı olmak gibi birçok özellik sağlar. Ayrıca yapılan birçok bilimsel çalışma curcuminin bunama ve Alzheimer ile ilgili olan oksitlenmiş proteinleri ve iltihaplanmış sitokini önemli miktarda azalttığı yönünde sonuçlanmıştır.
Zerdeçalın Vücuttaki Faydaları ve Zararları
Zerdeçalda bulunan curcumin cilt, gögüs, kolon, prostat, kanserleri gibi birçok kanser türünün ilerlemesi hatta gerilemesi üzerine olumlu etkilere sahip olduğu yönünde birçok çalışma yapılmıştır. Deney fareleri üzerinde yapılan birçok araştırma curcuminin beyinde oksitatif hasar ve algı işlevinin bozukluğunu önlediği yönünde sonuçlanmıştır. Fareler üzerine yapılan diğer bir bilimsel çalışmaya göre belli bir süre yüksek dozda curcuminle beslenen farelerde karaciğer trigliseritlerinde ve çok düşük yoğunlukta lipoprotein ( VLDL) kolesterollerinde önemli oranda azalma gözlemlenmiştir. Fakat sayılamayacak kadar çok faydaya sahip olan zerdeçalın da diğer bitkiler gibi fazla tüketiminin zararlı olduğu unutulmamalıdır.
Zerdeçal Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yüksek dozda kullanımı demir emilimini azaltıcı etki yaratabilir, özellikle demir eksikliği anemisi olan bireylerin yüksek miktarda tüketmesi önerilmez. Zerdeçal kan şekerinin düşürülmesinde etkiye sahip olduğundan tip 2 diyabet tedavisi amaçlı kullanılan ilaçların etkinliğini arttırabileceğinden bu ilaçları kullanan bireylerin hekimine başvurmadan tüketilmesi önerilmez. Kan sulandırıcı etkiye sahip olması sebebiyle de operasyona hazırlanan bireylerde 15 gün önceden tüketimi kesilmelidir. Aynı etki sebebiyle kumadin tarzı kan sulandırıcı ilaç kullanan bireylerde de kullanılmadan önce hekim bilgilendirilmelidir. Bunların dışında gebelerde, kronik hastalığı bulunan düzenli olarak ilaç kullanan bireylerde hekime başvurmadan kullanılması önerilmez.