Zehirlenmemek için mutlaka bunları yapın! Koklayarak anlamak mümkün değil
Yemek yapmak için buzdolabından tavuk çıkardınız. Ancak tavuğun son kullanma tarihi gelmiş. Her ihtimale karşı tavuğu yavaşça burnunuza yaklaştırıyor ve bozulup bozulmadığını anlamak için kokluyorsunuz…
Birçoğumuz bunu yaşamışızdır. Bozulan yiyecek ve içeceklerin kokusu, bizi hasta edebilecek olası bir bakteri hakkında ipucu verir. Sonuçta bir yiyeceğin bozulup bozulmadığını anlamanın en güvenilir yollarından biri koklamak, değil mi? Galiba öyle değil.
Quadram Institute’te Gıda Güvenliği Araştırmaları Yöneticisi Matthew Gilmour da bozulduğundan şüphelendiği yiyecekleri içgüdüsel olarak kokladığını itiraf ediyor ve ekliyor:
‘‘Bir mikrobiyolog olarak beni hasta etmesinden endişe ettiğim mikropların aslında kokusuz olduğunu biliyorum.’’
Bazı mikropların çoğalırken koku ürettikleri doğru. Ancak Listeria ve Salmonella gibi gıda kaynaklı hastalıklarla en sık ilişkilendirilen bakterileri koklayarak tespit etmek neredeyse imkânsız.
Diyelim ki bir gıdada Salmonella veya Listeria bulunuyor; öncelikle bu bakteriler gıdada o kadar az miktarda bulunacaktır ki herhangi bir metabolik faaliyet ve ardından gelen koku üretiminin burnumuz tarafından algılanması mümkün değil. Herhangi bir Listeria kokusu, gıdalarımızda yaygın olarak bulunan ve sağlık açısından hiçbir endişeye yol açmayan küçük kokulardan ayırt edilemez.
HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ