Yüz naklinden sonra ilk kez!
Hastaneden yayınına bağlandılar ve...
TÜRKİYE’de dördüncü yüz nakli yapılan 35 yaşındaki Turan Çolak, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde ameliyat ekibi ve doktoru Prof.Dr. Ömer Özkan ile birlikte ilk kez basın karşısına çıktı. Çolak, taburcu olduktan sonra ilk iş olarak bağış yapan aileyi ziyaret edeceğini söyledi. Ameliyatı yapan Prof.Dr. Ömer Özkan, Turan’ı bir hafta sonra taburcu etmek istediğini aktardı.
Turan Çolak’ın, 15 Mayıs’ta gerçekleştirilen yüz nakli ameliyatının üzerinden 71 gün geride kaldı. Uşak’ta intihar eden lise öğrencisi 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz’ın yüzü nakledilen Turan Çolak, bugün ilk kez hastanede kameralar karşısına çıkartıldı.
Toplantıya, Turan Çolak’ın yanı sıra AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, AÜ Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Yrd.Doç.Dr. Özlenen Özkan, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Koray Coşkunfırat, Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ömer Geçici, Uzman Dr. Ahmet Duymaz, Mikrocerrahi Derneği Başkanı Prof.Dr. Ferit Demirkan, dernek yönetim kurulu üyeleri Prof.Dr. Sühan Ayhan ve Prof.Dr. Murat Topalan katıldı.
ÇOK BÜYÜK DEĞİŞİKLİKLER OLDU
Basın toplantısında konuşurken oldukça heyecanlı olduğu gözlenen Turan Çolak, ameliyatı yapan doktorlarına ve yüzü bağışlayan aileye teşekkür etti. Herşeyin doktorları ve bağışı yapan aile sayesinde gerçekleştiğini aktaran Çolak, "Benim için herşey değişti. Ben önceki hayatımı hiç yaşamış gibiyim. Çok isteksiz anlarım oldu. Ama ilk yüzümü gördüğüm andan itibaren çok mutluyum. Bende çok büyük değişiklik oldu. Daha iyi olacağını düşünüyorum. Başbakanımız geldi. Onlar geldi, biz mutlu olduk" diye konuştu.
’BAĞIŞÇI AİLEYİ ZİYARET EDECEĞİM’
Taburcu olduktan sonra yapacağı ilk işin bağışçı aileyi ziyaret etmek olacağını vurgulayan Turan Çolak, "Onlara teşekkür etmek ve başsağlığı dilemek istiyorum" dedi. Her zaman yüz nakli olacağından umutlu olduğunu kaydeden Çolak, "Ama bu kadar erken olacağını düşünmüyordum. Çok çabuk oldu. Şansımızdan herşey çabuk ilerledi. Fazla geçmeden oldu. Şimdi mutluyum" ifadelerini kullandı.
UĞUR ACAR’DAN TURAN ÇOLAK’A DESTEK
Toplantıyı Türkiye’de ilk yüz nakli yapılan 20 yaşındaki Uğur Acar da takip etti. Turan’ın konuşmalarını dikkatle izleyen Uğur Acar, daha sonra Turan’ın yanına giderek duygularını anlattı. Türkiye’nin ilk yüz nakli hastası olduğu için gurur duyduğunu ifade eden Acar, "Benden sonra 3 hastamız daha operasyon oldu. Bunlardan biri de şu an yanımda. Aynı üniversitede olduğum için mutluyum. Kendisine her zaman yardım edeceğim. Sorunu, ihtiyacı olursa kendisine yardımcı olacağım" diye konuştu. Turan Çolak ise, Uğur Acar’a, "İlk gün seni gördüm, senin yüzün güzel oldu, ondan sonra ben de geldim" dedi.
’AİLEM GÖRÜNCE ÇOK ŞAŞIRDI’
Yüzünü ilk gördüğünde neler hissettiğinin sorulması üzerine Turan Çolak, "Gerçekten yüzümü gördüğüm zaman çok mutlu oldum. O gün dondum kaldım. Bir gördüm, aynaya baktığım anda o kadar değişeceğinin farkına varmamıştım. Annem babam da geldiği anda beni görünce çok şaşırdı. Ben seni ’yolda görsem tanımayacağım’ dediler" ifadelerini kullandı. Turan Çolak ayrıca, yüz nakli olma konusunda hiçbir zaman umudunun kırılmadığını, ’herşeyde bir hayır vardır’ diye düşündüğünü anlattı.
GÖZYAŞI KANALLARI 3-4 AY DAHA KALACAK
Türkiye’nin ilk ve dördüncü yüz nakli ameliyatını gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan ise, Turan Çolak’ın sağlık durumu hakkında bilgi verdi. Toplantıya katılan Mikrocerrahi Derneği yöneticilerine maddi ve manevi desteklerinden dolayı teşekkür eden Prof. Dr. Özkan, "Turan’da biraz temkinli davranmaya çalıştık. Ama oldukça iyi. En ufak sorun yok. Gelişmeleri gayet iyi görünüyor. Önümüzdeki aylarda ’motor’ dediğimiz yüz aktiviteleri başladığında daha mutlu olacağız" diye konuştu.
Turan Çolak ile ilgili herşeyin bekledikleri gibi ilerlediğini, gözyaşlarının burun içine akmaması için koydukları gözyaşı kanallarının da 3- 4 ay daha kalacağını belirten Prof.Dr. Özkan, "Göz kapaklarını açabiliyor. Açmasıyla ilgili hiçbir problem olmayacak. Kapatmasının da altıncı aydan itibaren başlamasını bekliyoruz" dedi.
’ŞU AN HİS GELMEYE BAŞLADI’
Turan Çolak’ı haftaya taburcu edeceklerini belirten Prof. Dr. Özkan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Biz göz kapağına müdahale ettik. Onun sonrasında gözü açıp kapamasını bizim dengelememiz gerekiyor. Yaklaşık 6 ay sonra göz kaslarına sinir hareketleri geldiğinde, dışa dönmeleri ayarlayacağız. Ama o sinirler geldikten sonra ayarlamamız lazım. His gelmeye başladı ama bunlar subjektif. Üçüncü aydan sonra başlar."
Prof. Dr. Ömer Özkan, sırada yüz nakli için bekleyen kaç hastası olduğu yönündeki bir soru üzerine, "Hiçbir zaman listeyi geniş tutmamak lazım. Listeyi geniş tuttuğunuzda hata yapma ihtimaliniz yüksek. En çok hak eden hastaları koymak lazım. Hiçbir zaman 3’ten fazla hasta tutmayız. En erken ilk gördüğümüz hastadan 6 ay sonra bu ameliyatları yapmayı planlıyoruz" yanıtını verdi.
TÜRKİYE KOMPOZİT DOKU NAKLİNE GEÇTİ
AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe de toplantıda yaptığı konuşmasında, üniversite olarak 25 Eylül 2010 tarihinde yapılan ilk çift kol nakli ile Türkiye’de yeni bir dönemi başlattıklarını dile getirdi. Bu dönemin Türkiye’yi kompozit doku nakline geçirdiğine dikkati çeken Prof. Dr. Kurtcephe, "Ardından da peşpeşe operasyonlar birbirini izledi. Türkiye’de ilk defa yüz naklini yapan üniversite Akdeniz Üniversitesi olmuştu. Şu an karşınızda bizim üniversitemiz tarafından Türkiye’deki yüz nakillerinin kahramanları ve bu başarılı operasyona katkı sağlayan değerli ekibi, bu ekibe emekleriyle, bizzat varlıklarıyla önemli katkıda bulanan Türkiye’nin yüz akı plastik cerrahinin önde gelen hocalarına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
DÜNYA ÇAPINDA SES GETİRDİ
Mikrocerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ferit Demirkan ise, Turan Çolak’ın dünyada bugüne kadar yapılan en geniş kapsamlı transplantasyonlardan biri olduğuna vurgu yaptı. Başarılı sonuçlarla yapılan işlerin herkesin yüzünü güldürdüğünü ifade eden Prof. Dr. Demirkan, "Bütün bu ekibi tebrik etmek istiyorum. Bu başarılarla bizi dünya çapında önemli bir yere oturttular. Bu ameliyatların devam etmesiyle, böyle güzel sonuçlar elde ettikçe bu konuda istekli olan hastaların önlerinde güzel örnekler olacağını düşünüyorum" dedi.
Basın toplantısının sonunda AÜ Rektörü Prof. Dr. Kurtcephe, ameliyat ekibi, Turan Çolak ve Uğur Acar, baş parmağını kaldırıp ’tamam’ anlamında gazetecilere poz verdi.