Yumurtayı sakın çiğ tüketmeyin!
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Benli, yumurtanın kesinlikle çiğ tüketilmemesi gerektiğini söyledi.
Yumurta tüketimi ve saklama koşulları hakkında açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Benli, çiğ tüketilen yumurtanın gıda zehirlenmesine neden olacağını söyledi.
Yaz sıcaklıklarında gıda kaynaklı sağlık sorunlarının yaşanmaması için başta, ilgili kurumlar kadar tüketicilere de önemli görevler düşüyor. Özellikle sıcak havaların etkisiyle yaz aylarında gıda kaynaklı sorunların daha fazla görülebildiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Hakan Benli, zengin protein kaynağı olan ve ucuzluğu nedeniyle sofralardan eksik etmediğimiz yumurtayla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı. Protein kaynağı olan yumurtanın beslenmedeki öneminden söz eden Hakan Benli, "Yumurta sadece bir protein kaynağı olmaktan öte aynı zamanda A, E, D ve B vitaminleri ve demir, çinko, magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller yönünden de önemli bir gıda maddesidir." dedi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yıllık yumurta üretiminin 2003 yılında köy tavukçuluğu da dâhil olmak üzere 12,5 milyar adet civarında olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Benli, 2013 yılı sonunda sadece sanayi tipi üretimin 16.5 milyar adet civarına ulaştığını, son rakamlarla ülkemizde kişi başına yıllık yumurta üretiminin yaklaşık 215 adet olduğunu söyledi.
BUZDOLABINDA SAKLANMALI
Yumurtanın satın alınmasında ve saklamasında dikkat edilmesi gerekenleri de aktaran Yrd. Doç. Dr. Hakan Benli sözlerine şöyle devam etti: "Satış noktalarında ve evlerde yumurtalar buzdolabı (yaklaşık +4 °C) koşullarında saklanmalı. Ayrıca yumurta kabuğu temiz, düzgün görünüşlü, kalın ve az pürüzlü olmalıdır. Çatlak ve kırık yumurtalar satın alınmamalıdır. Bu tip yumurtalar mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam oluşturabilirler. Satın alınan yumurta yıkanmadan muhafaza edilmelidir. Yıkandığı takdirde doğal koruyucu tabakasını yitirir ve çabuk bozulur. Ancak yumurtalar kullanılmadan kısa bir süre önce yıkanmalı." Günlük taze yumurtaların 28 gün içerisinde tüketilebileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Benli, yumurtanın taze olup olmadığının ise şu şekilde anlaşılabileceğini söyledi: "Yumurtanın tazeliği en iyi kırıldıktan sonra anlaşılabilir. Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı tamamen yayılmaz ve birbirine karışmaz. Yumurta bayatladıkça koyu kıvamda olan yumurta akı gittikçe sulu bir hal alır. Su yumurtanın beyaz kısımdan sarı kısmına geçer ve yumurta sarısı yassılaşır." Yumurtanın üretiminden yemeklerin hazırlanmasına kadar mikrobiyolojik anlamda güvenliğinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Hakan Benli, "Yumurtaların çiğ tüketilmesi veya çiğ yumurtaların pişmiş ürünler ile temas ettirilmesi durumlarında Salmonella adı verilen bakterilerin neden oluğu gıda zehirlenmeleri ortaya çıkabilir. Bu nedenle yumurtalar daima soğuk ortamda saklanmalı, iyi pişirilmeli ve çiğ tüketilmemeli." dedi.