Gazete Vatan Logo

Yeni yılda sağlıklı kalmanın ipuçları!

Tüm dünya koronavirüsle mücadelesini sürdürüyor! Yeni varyant omicron ile birliktye vaka sayıları hızla artıyor. yeni yılda COVID-19’un yayılmasını azaltmak, daha sağlıklı ve güvenli bir yeni yıl için Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) tarafından yeni önlemler paylaşıldı. İşte sağlıklı yeni yıl için sağlıklı kalma tüyoları!

Yeni yılda sağlıklı kalmanın ipuçları!

Tüm dünyanın içerisinde bulunduğu eşi benzeri görülmemiş salgın sürecinde, koronavirüsün (COVID-19) ve yeni varyantlarının etkileri ile birlikte sağlık daha da önemli bir hale geldi. Sabri Ülker Vakfı, Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) tarafından yeni yılda COVID-19’un yayılmasını azaltmak, daha sağlıklı ve güvenli bir yeni yıl için paylaştığı ipuçlarını derledi.

SOSYAL MESAFEYE VE MASKE KULLANIMINA DİKKAT ETMEK

Hastalık etkeninin bulaşmasının engellenmesi için hem iç hem de dış mekanlarda, sürekli birlikte yaşayan aile üyeleri dışındaki diğer insanlardan en az 1,5 metrelik fiziksel mesafenin korunması sağlanmalı. Kalabalık ortamlardan bulunmaktan kaçınırken, toplu taşıma ve halka açık ortamlarda, etkinliklerde, toplantılarda olduğunuz an maske takımına önem gösterilmeli.

ELLERİNİZİ SIK SIK YIKAYIN

Grip gibi enfeksiyon salgınları okul, iş yeri ve toplu kullanıma açık alanlarda çok sık ortaya çıkabiliyor. Gün içerisinde birbiriyle çok fazla temas ederek, toza, kire maruz kaldıkça da enfeksiyon riski artıyor. Bunun önüne geçmek için öncelikle hijyen kurallarını doğru uygulamak gerekiyor. Elleri sık sık yıkamak, hasta olan bireylerle yakın temas kurmamak, tüketilecek besinlerin bol su ile yıkanması enfeksiyonların önüne geçilmesine yardımcı olabilir.

Haberin Devamı

DÜZENLİ UYKU ALIŞKANLIĞI EDİNİN

Yetişkinler için en az 7 saat uyku öneriliyor. Daha sağlıklı bir uyku için her gece aynı saatte yatmak ve hafta sonları da dahil olmak üzere her sabah aynı saatte kalkmaya özen göstermek gerekiyor. Yaz aylarında çok daha rahat bir uyku düzenine alışan bireyler, günlerin kısalması ile düzenli uykuya geçmekte zorlanıyor. Yeterli uyku, bağışıklık sistemini, dikkat ve konsantrasyonu olumlu yönde etkileyerek okul ve iş yaşamında fayda sağlıyor. Hastalıkları önlemenin en önemli yollarından biri düzenli uyku olarak öne çıkıyor. Yetersiz uyku bağışıklık sistemini zayıf düşürüyor, vücudu gribe karşı daha dayanıksız hale getiriyor.

YETERLİ VE DENGELİ BESLENİN

Sağlığın korunmasında ve hastalıkların önlenmesinde yeterli ve dengeli beslenme temel unsurlardan biri. Yeterli ve dengeli beslenme, bağışıklığınızı güçlendirecek vitamin ve mineralleri sağlayacağından hastalıklara karşı korunmada etkili oluyor. Hiçbir besin yeterli ve dengeli beslenme için gerekli değişik türdeki besin ögelerinin hepsini içermiyor. Her gıda farklı besin ögesi yönünden zengin. Bu nedenle 5 temel besin grubunda yer alan besinlerin yeterli düzeyde alımına özen gösterilmeli. Beslenmede çeşitlilik sebze, meyve, ekmek ve diğer tahıllar, et, süt, yoğurt, yumurta, kuru baklagiller gibi besinlerden belirli miktarlarda ve belirli sıklıkta tüketmekle gerçekleşir. Günlük su ve sıvı tüketiminin yeterli olması da çok önemli. Taze meyve ve sebze tüketiminin bağışıklık sistemini desteklediği böylelikle enfeksiyon ve soğuk algınlığına karşı koruyucu etkisi olduğu biliniyor. Çocukları taze meyve ve sebze yemeye teşvik etmek için beslenme çantalarına sevdikleri kış meyvelerini eklenebilir. Yetişkinlerde de gün içinde ara öğünler de taze sebze ve meyveleri tüketebilir. Sebze ve meyveler, vitamin ve minerallerin iyi birer kaynağı olmasının yanı sıra, posa ve yüksek su içeriği ile özellikle sonbahar ve kış aylarında hareketsizliğe bağlı ortaya çıkabilen kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarının önlenmesine de yardımcı oluyor.

Haberin Devamı

 DAHA FAZLA HAREKET EDİN

Haberin Devamı

Sağlıklı bir bünye için önemli faktörlerden bir diğeri ise sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenin yanı sıra fiziksel aktivitenin sağlanmasıdır. Fiziksel aktivite vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasını destekliyor. Yetişkinlerin en az 150 dakika orta yoğunlukta fiziksel aktivite yapması öneriliyor. Her hafta aerobik aktivite ile haftada en az 2 gün kas güçlendirici aktiviteler yapılması sağlık için önem taşıyor.