Yeni yıla hafif başlangıç önerileri
Medicana International Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülçin Ergazi, yılbaşı kutlamaları kapsamında sağlığımızı etkileyen ilk büyük tehlikenin yılın son sabahında başlayacağına dikkat çekti.
"Bu tehlike, akşam fazla miktarda ve çeşitte besinler yeneceği; alkol alınacağı düşüncesi ile gündüz aç kalmaktır. Oysa bu güzel güne keyifli bir kahvaltıyla başlanmalı... Süt-müsli, tost veya peynir, yumurta, esmer ekmek, domates-salatalıktan oluşan kahvaltı menüsü iyi bir seçim olur. Sonrasında da çorba, sebze, salata, yoğurt, 1-2 dilim ekmekten oluşan hafif bir öğle öğününü tercih edebilirsiniz. Ayran, sütlü tatlı, 1-2 porsiyon meyve gibi minik bir ara öğün de ilerleyen saatlerde yeterlidir. Gündüz uygulanan bu beslenme şekli ile kan şekeri dengesi sağlanarak akşam yemeği saatinde çok acıkma engellenir ve fazla yemenin önüne geçilmiş olur." Yılbaşı sofranız hem sağlıklı, hem doyurucu olabilir Yılbaşı akşamı için sağlıklı beslenmenin aç kalmak anlamına gelmediğine ancak çeşidin çok fazla olmamasının tüketimi azaltmaya yardımcı olacağına dikkat çeken Ergazi, şu önerilerde bulundu:
*Yoğun ve yağlı sos içermeyen et yemekleri, zeytinyağlı sebze yemekleri, salatalar, meze olacaksa patlıcan ezmesi, yoğurtlu havuç, kereviz, kısır ve piyaz gibi besinler tercih edilmelidir.
* Yağ – kolesterol, nitrit-nitrat miktarı çok yüksek olduğundan şarküteri ürünleri yılbaşı sofralarında tercih edilmemelidir ya da tüketimi minimum düzeyde tutulmalıdır.
* Pilav, makarna, börek, ekmek, kestane, patlamış mısır gibi besinler aşırı tüketilmemelidir.
* Tatlı tüketilmek isteniyorsa kalorisi ve yağ içeriği yüksek olan şerbetli hamur tatlıları yerine sütlü-meyveli tatlılar ile küçük bir yılbaşı pastası yemekten sonra ara öğün olarak tüketilebilir.
* Kuruyemişlerin yağ miktarı, tuzu ve kalorisi yüksek olduğundan tüketim miktarı bir avuç ölçüyü geçmemelidir.
* Özellikle yavaş yavaş ve azar azar yemek hem porsiyon kontrolü sağlayarak daha az besin tüketilmesini sağlar hem de hazımsızlık ve şişkinlik gibi sorunları engelleyerek sindirime yardımcı olur.
* Yemek ve alkol fazlalığı ertesi gün sindirim problemlerine yol açabilir.Bu yüzden alkolü kadınlar için en fazla 2 kadeh, erkekler için de 3 kadeh ile sınırlamak faydalı olacaktır.
Yeni yılın ilk günü nasıl beslenmeli? Uzman Diyetisyen Gülçin Ergazi, yeni yılın ilk gününde de beslenmemize dikkat etmemizin önem taşıdığına dikkat çekerken, "Ertesi gün su tüketimi artırılmalıdır. Su dışında çay ve kahve içmek yerine bitki çayları, taze meyve suları, sade soda ve ayran da tercih edilebilecek sıvılar arasındadır. Böylece toksinlerin atımı hızlanır ve besinlerin sindirimi kolaylaşır. Yılbaşı sonrası daha hafif beslenmek (çorba, sebze, meyve, yoğurt ve ayran gibi gıdalarla) hem kilo kontrolünü kolaylaştırır hem de sindirim için faydalıdır. 2016’ya sağlıklı ve hafif bir başlangıç yapmanız dileğiyle…" diye konuştu.