Yazın en çok el ve ayak bileği kırılıyor
Doğan Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Operatör Dr. Eşref Gürsel uyarıyor: “ Yazın gençlerde en çok spor yaralanmaları şikayeti alıyoruz. Yaşlılarda ise düşme. Dikkat!”
Yaz aylarındaki sakatlanmalar ve alınması gereken önlemler nelerdir; en çok ne görülüyor?
Yaz aylarında en çok izlenen ortopedik problemler spor yaralanmalarıdır. Havaların ısınması ve okulların tatil olması ile özellikle küçük yaş gruplarında aktivitenin artmasından dolayı belirgin oranda düşme çarpma vakaları artmaktadır. Bu vakalar içerisinde kırık ve çıkıklar, kesiler ilk sıraları almaktadır. Yetişkinlerde ise halı saha kazaları, deniz sporları, bisiklet, motosiklet kazaları en sık gördüğümüz sebeplerdir. Bunların sonucunda da kırıklar (ki sıklıkla el ve ayak bilek kırıkları), tendon kas kopmaları, omurga yaralanmaları çok sık görülmektedir. Peki bu yaralanmalardan nasıl korunacağız? Herşeyden önce koruyucu tedbirlerin alınması gerekmektedir. Çocuklarda koruyucu başlık, dizlik, bileklik gibi aksesuarlar kullanılmalı, havuz çevresi gibi kaygan zemin olan yerlerde kaydırmaz bantların kullanılması, kaymaz terliklerin tercih edilmesi, ağır egzersize başlamadan önce kasların iyice ısıtılarak gevşetilmesi olası bir yaralanma riskini azaltacaktır.
Hastaların şikayetleri genelde nedir?
Kliniğimize en çok başvuru nedenleri; genç, yetişkin ve çocuk gruplarında spor yaralanmaları, iş ve ev kazaları, gelişim deformiteleriyken; yaşlı hasta gruplarında düşmeye bağlı kırıklar, eklem ağrıları, artrozlar, romatolojik hasarlanmalar, bel ağrıları, kemik erimesi gelmektedir.
Muayene ve tedavi süresince kullandığınız yöntem ve teknikler nelerdir?
Hastaların bize başvuruları sonrasında öncelikle teşhisi belirlemek için kullandığımız yöntemler; anamnez (hastanın şikayetlerinin dinlenmesi), klinik muayene ve inceleme, radyolojik değerlendirme ve laboratuvar incelemeleridir.
Yapmaya başladığınız yeni uygulamalar var mı?
Hastanemizde kurulan Algoloji (ağrı tedavisi) bölümü ile koordineli olarak hasta tedavisine başladık. Akut ya da kronik ağrıları bölgesel uygulamalar ile giderebiliyoruz. Yine halk arasında kök hücre tedavisi olarak bilinen PRP uygulaması yapmaktayız. Plazmadan zenginleştirilmiş serum uygulamasında hastadan alınan bir miktar kanın özel cihazlar ile ayrıştırılarak trombosit hücrelerinin alınması ve hasarlı bölgeye enjeksiyonu diye tarif edebiliriz. Bu yöntemi sıklıkla tendon hastalıkları, eklem hasarlanmaları, tenisçi dirseği, topuk dikeni, menisküs yırtıkları, kırık iyileşmesinde gecikme durumlarında kullanıyoruz.