Yaşlı ve obezleri koronavirüsten koruyor!
Koronovirüse karşı mücadele devam ederken bağışıklık sistemini güçlendirecek gıda takviyeleri konusunda araştırmaların olumlu sonuçlar verdiğini belirten Prof. Dr. Vefik Arıca, "İspanya ve Brezilya araştırma laboratuvarlarından çalışma grupları, Quercetin'in (kuersetin) Kovid-19 hastalığına yakalanan yaşlı ve obez kişilerde koruyuculuk etkisini gösterdi. Bu etken madde, geniş bir antiviral yelpazesine sahip" dedi. Arıca, Quercet'in en çok kırmızı soğanda bulunduğunu belirtti.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Vefik Arıca, Quercetin’in yaşlanma ve tahribatın önlenmesi ve dolayısıyla SARS-CoV-2 gibi viral enfeksiyonlu hastaların tedavisi, yönetimi için kullanım potansiyeline sahip olabileceğini ve halen devam eden klinik çalışmaların SARS-CoV-2 enfeksiyonunun neden olduğu ıstırabı ve ölüm oranını azaltmaya yardımcı olacağına dair çok güçlü kanıtlar sunduğuna dikkat çekti.
Koronavirüse karşı mücadelede maske, mesafe ve hijyenin olmazsa olmaz olduğunu belirten Prof. Dr. Vefik Arıca, "Kendimizi bulaştan uzak tutmak için bu üç kuralın yanında bağışıklık sistemimizi güçlü tutmalıyız. Bağışıklık sistemimizi salgına karşı güçlendirmenin yolu özellikle bazı molekülleri yapısında bulunduran besinleri tüketmekten geçiyor. Bu maddelerin başında da Quersetin geliyor. Antik çağ insanları sağlık iksiri olarak Quersetin açısından zengin besinlere büyük bir önem vermişlerdir" diye konuştu.
"ÇOK GÜÇLÜ ANTİOKSİDAN, EN ÇOK KIRMIZI SOĞANDA BULUNUYOR"
Quersetin’in yeşil yapraklılar, soğan, elma, domates, bazı meyveler ve brokoli de dahil olmak üzere bitkilerde bulunan çok güçlü bir antioksidan olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Arıca şöyle konuştu:
"İnsan diyetinde en zengin antioksidanlardan biri olarak kabul edilen Quersetin, serbest radikal hasarına, yaşlanmanın ve iltihaplanmanın etkilerine karşı savaşmada önemli bir rol oynamaktadır. Bu güçlü antioksidan bileşiğin, özellikle de anti-inflamatuar bir enzim olan ananasın içinde bulunan bromelain ile birleştiğinde etkisi artmaktadır. Quercet'in en çok kırmızı soğanda olmak üzere, biber, çilek, kuşkonmaz, narenciyeler, kiraz, vişne, domates, kırmızı elma, kırmızı üzüm, brokoli, lahana, kırmızı marul, kızılcık, yaban mersini, ahududu ve çayda bulunmaktadır. Ortalama bir insanın çeşitli gıda kaynakları aracılığıyla günlük olarak 10 ila 100 miligram tükettiği tahmin edilmektedir."
Prof. Dr. Arıca şöyle devam etti: "Dünyanın en önemli İmmünoloji dergilerinden olan 'Frontiers in Immunology' dergisinde Haziran 2020’de yayınlanan bir makalede Quercetin’in, çok sayıda patojen virülans aşamasına, virüs girişine, virüs replikasyonuna, protein birleşimine müdahale edebilen geniş bir antiviral özellikler yelpazesi sergilediğine ve bu terapötik etkilerin, C vitamininin birlikte uygulanmasıyla artırılabileceğine dikkat çekilmiş; ciddi yan etkiler ve düşük maliyetler söz konusu olduğunda, bu iki bileşiğin hem profilaksi hem de özellikle Kovid-19 hastaları dahil olmak üzere solunum yolu enfeksiyonlarının erken tedavisi için kombine uygulanmasını şiddetle önerilmiştir."
"QUERSETIN KOVİD-19 TEDAVİSİNDE DESTEK OLARAK KULLANILABİLİR"
Sağlıklı bir diyetten bol miktarda Quersetin alınabileceğini belirten Prof. Dr. Arıca, "Bazı durumlarda, özellikle bu pandemi döneminde güçlü anti-inflamatuar ve antiviral etkileri nedeniyle Quersetin takviyesi alternatif destek olarak kullanılabilir. İnsanlar, bu takviyeyi özellikle bu pandemi döneminde, bağışıklık sistemini güçlendirmek, iltihapla mücadele etmek ve genel sağlığı korumak dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden almaktadır” diye konuştu.
“YAŞLI VE OBEZLERDE KORUYUCULUK ETKİSİ GÖSTERİLDİ”
Deneysel çalışmalarda Quercetin’in antiviral özelliklerini destekleyen geniş bir literatür bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Vefik Arıca Quersetin’in koruyucu özelliğinin araştırmalarla da ispatlandığına vurgu yaparak şöyle devam etti: "Frontiers in Physiology dergisinde yayınlanan makaleye göre, İspanya ve Brezilya Araştırma Laboratuvarlarından çalışma grupları Quercetin’in Kovid-19 hastalığına yakalanan yaşlı ve obezlerde koruyuculuk etkisini gösterdiler. Quercetin geniş bir antiviral özellikler yelpazesine sahip. Dünyanın en önemli İmmünoloji dergilerinden olan “Frontiers in Immunology” dergisinde Haziran 2020’de yayınlanan bir makalede Quercetin’in, çok sayıda patojen virülans aşamasına, virüs girişine, virüs replikasyonuna, protein birleşimine müdahale edebilen geniş bir antiviral özellikler yelpazesi sergilediğine ve bu terapötik etkilern, C vitamininin birlikte uygulanmasıyla artırılabileceğine dikkat çekildiğini ifade ederek “Ciddi yan etkiler ve düşük maliyetler söz konusu olduğunda, bu iki bileşiğin hem profilaksi hem de özellikle Kovid-19 hastaları dahil olmak üzere solunum yolu enfeksiyonlarının erken tedavisi için kombine uygulanmasını şiddetle önerilmiştir.”