Vücuttaki yağları parçalıyor!
Aspir yağının içinde bulundurduğu "linoleic asit" sayesinde vücuttaki yağları parçaladığı, diyet yapanların ve zayıflamak isteyenlerin rahatça bu yağı kullanabileceği belirtildi.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Endüstriyel Bitki Ana Bilim Dalı Başkanı ve Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Conjugated Linoleic Acid" olarak isimlendirilen OMEGA-6'nın yağ yakıcı ve yağın depolanmasını önleyici özelliğinin olduğunu belirtti. Akınerdem, aspir yağında diğer yağ asitlerine göre OMEGA-6'nın daha fazla olduğuna işaret ederek, "Günümüzün en önemli konusu şişmanlık ve obezite. Bunun yanında şeker ve kolesterol var. Bunlara önlem almak lazım" diye konuştu. Aspir yağının bunun için önemli bir şans olduğunu vurgulayan Akınerdem, şunları kaydetti: "Zayıflamak isteyenler sabahları aç karna iki kaşık sirke veya sirke ve bal ile karıştırıp kullanabilir. Diyet yağı olarak tek başına da kullanılabilir aç karna. Bunu aldıktan sonra eğer 15 - 20 dakika spor yapar, vücudunuzu ısıtacak kadar yürürseniz vücuttaki yağ parçalanmasını hızlandırıyorsunuz. Bu yağ yakıcı asitlerin tam amacına ulaşması için egzersiz mutlaka yapılmalı. Normalde etkisi yüzde 50 iken bunu sporla yüzde 100'e çıkarıyorsunuz."
Aspir yağının ayrıca bağışlılık sistemini de güçlendirdiğini, normal yağ olarak yemeklerde, salatalarda ve kızartmalarda rahatça kullanılabileceğini dile getiren Akınerdem, aspir yağının bulundurduğu yağ asitleri nedeniyle kızartmayla bozulmadığını vurguladı.
- "Soğuk sıkma pres tercih edilmeli"
Prof. Dr. Akınerdem, aspir bitkisinin üretiminde son 10 yılda önemli bir artış olduğuna dikkati çekerek, aspir yağına ulaşımın da kolaylaştığını ifade etti. Her yağda olduğu gibi aspir yağında da soğuk pres üretimin tercih edilmesi gerektiğini anlatan Akınerdem, şöyle konuştu: "Yağın herhangi bir ısı işleme veya kimyasal işleme tabi tutulmaması lazım. Piyasada ciddi manada organik olarak üretenler var. Bunlar derneğimizin kontrolü altında yapılıyor. Ulaşmak isteyenler bizimle irtibata geçebilirler. Ham maddeden üretime kadar olan safhasını biliyoruz. Aspir yağına alışan vatandaşlarımız bundan vazgeçmiyor. Gıda sektörü de artık sözleşmeli üretime giriyor. İlerleyen zamanlarda çok bu yağa daha rahat ulaşılabilecek. Zeytinyağına eşdeğer diyebiliriz. Direkt rafineri edilmeden yenilebilen ikinci yağ zeytinyağından sonra aspir yağı. Aroması çok iyi." Akınerdem, Avrupa'da aspir üretimi yapılmadığı için bunun çok bilinmediğini ancak ABD'de diyet yağı olarak doktorlar tarafından önerildiğini söyledi.