Vajinismus probleminde doğru bilinen yanlışlar
Jinekoloji, Doğum ve Cinsel Sağlık Uzmanı Op. Dr. Dilek Uslu, vajinismus problemi ile ilgili doğru bilinen yanlışları sizler için anlatıyor.
Kadının cinsel ilişkiye girmeyi istemesine rağmen vajina girişindeki kasların iradesi dışında kasılmasıdır. Bu istemsiz kasılmalar nedeniyle cinsel ilişkiye girememe durumudur. Kadının vajinası çevreleyen kasların kasılması vajinayı daraltır ve sıkılaştırır. Vajinanın daralması penetrasyonu zorlaştırır veya imkansız hale getirir.
Vajinal penetrasyon korkusu cinsel istek azalması gibi ek semptomlara yol açabilir.
Vajinismuslu kadınlar cinsel uyarılma olmadan cinsel ilişkiden zevk alırlar. Ancak vajinal cinsel ilişki çiftler için vajinismus bir sorun haline gelmektedir. Kadınlar her cinsel ilişkiye girmeye çalıştıklarında korku, endişe ve acı yaşarlar. Kadın tam bir ilişki istemesine rağmen kasılmalar yaşadı. Birleşme hiçbir şekilde gerçekleşmediği için kadın kendini umutsuz ve kendi kendine yetersiz hisseder. Zamanla, kadınların cinsel arzularından kopuk hissetmelerine neden olabilir.
Vajinismusun çeşitleri vardır
Birincil vajinismus belirtileri, bir kadının ilk cinsel deneyimi sırasında ortaya çıkar. Primer vajinismusta, bir kadın ilk kez cinsel ilişkiye girmeye çalıştığında pelvik taban kaslarının kasılır ve cinsel birleşme mümkün olmaz.
İkincil vajinismus ise, daha sonra cinsel ilişkiye girebilecek bir kadının yapamadığı bir durumdur. Doğum yapma zorluğu, genital cerrahi, düşük veya cinsel travma ikincil vajinismusa neden olabilir.
Vajinismus kalıcı veya durumsal da olabilir. Kalıcı olan türde kadın, tampon, parmaklar dahil olmak üzere vajinaya herhangi bir şey sokamaz veya vajinal cinsel ilişkiye giremezler.
Durumsal vajinismusu olan kadınlar örneğin tampon kullanabilir ancak vajinal cinsel ilişkiye giremezler.
Vajinismusun tedavisi mümkündür!
Öncelikle çiftin cinsel bilgisi eksik ise üreme organları ve işlevleri hakkında bilgi veriniz. Kadınlar vücutlarını ve cinsel tepki döngülerini daha iyi anlarlar.
Pelvik taban kas egzersizleri ile kadınlar pelvik taban kaslarını kontrol etmeye çalışırlar ve rahatlamayı öğrenirler. Uzamış vajinismus, çiftlerde yoğun kaygıya ve zamanla olası bir istek kaybına neden olabilir. Bu durumlarda, duygusal odaklı terapi vajinismusun üstesinden gelmenin başarılı bir yoludur.
Psikoterapi, vajinismuslu kadınların kaygı düzeylerini düşürmelerine ve geçmiş deneyimlerini azaltmalarına yardımcı olabilir.
Botoks tedavisi
Vajinismuslu kadınların yüzde 10'unda bu yöntemlere rağmen vajinismus düzelmez. Bu hastalarda botoks yöntemi uygulanır. Botulinum toksini küçük dozlarda kullanıldığında güvenli ve etkili bir tedavi olan bir nörotoksindir. Botoks, enjekte edildiği kası felç ederek çalışır, vajina girişi etrafındaki kasların gevşemesine neden olur. Botoks enjeksiyonları, bir uzman tarafından doğrudan vajinal kaslara uygulanmasını içerir. İşlem lokal anestezi altında yapılır, bu nedenle hasta uyanıktır ancak herhangi bir ağrı hissetmez. Her vajinismuslu kadına doğrudan botoks uygulanması doğru değildir. Hastaların yüzde 90'ı diğer vajinismus tedavileri ile botoksa ihtiyaç duymadan iyileşir.
Vajinismus hakkında merak edilenler
Vajinismus sıklığı ülkelere göre yüzde 5-17 arasında değişmektedir. Vajinismus cinsel eğitimin yetersiz olduğu toplumlarda yaygındır. Vajinismusun nedeni psikolojik veya fiziksel olabilir. En yaygın nedenler ise; ağrı korkusu, cinsel anatomi bilgisi eksikliği, cinsel deneyimsizlik, performans kaygısı, fiziksel veya duygusal istismar, enfeksiyondur.
Vajinismus tanı ve tedavisinde gözden kaçan bir durum vajinismus yanlış tanıdır. Vajinismus teşhisi konmadan önce mutlaka vulvodini konusunda uzmanlaşmış bir jinekolog tarafından kontrol edilmelidir. Ağrı haritasına bakılarak kontrol edilmelidir çünkü vulvodini vajinismustan farklı nörolojik bir hastalıktır. Hastalıklar ve tedavi seçenekleri farklıdır.
Vajinismus tedavisini ertelememeli
Cinsel işlev bozuklukları ilişkilere ve evliliklere zarar verebilir. Tedavi görmek, bir evliliği veya ilişkiyi kurtarmada çok önemlidir.
Utanılacak bir durum olmadığı hatırlanmalıdır. Partnerinizle cinsel ilişkiye ilişkin duygularınız ve korkularınız hakkında konuşmak, kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir.
Doktorunuz size vajinismusun üstesinden gelmenin yollarını sağlar. Tedavi olan birçok insan gibi iyileşip mutlu bir cinsel hayatlar yaşayabilirsiniz.