Utangaçlar yoğurt ve turşu yesin
Fermente besinlerin sağlık üzerindeki yararları biliniyor, özellikle güçlü bağışıklık için bolca tüketilmesi öneriliyor. Ancak bilim insanlarının çalışması, bu besinlerin pek akla gelmeyecek bir yararını daha ortaya çıkardı.
Bilim insanları, Türk mutfağının vazgeçilmezeleri arasında olan yoğurt ve turşu gibi fermente besinlerin uç boyutlardaki utangaçlığı yok edebileceğini ortaya çıkardı. Maryland Üniversitesi'nde yapılan çalışma sonucunda bilim insanları, turşu, yoğurt ve bitter çikolatayı diğer insanlardan daha fazla tüketenlerin sosyal anksiyete (kaygı, endişe) belirtilerini daha az yaşadığını belirtti. Uzmanlar, içinde faydalı bakteriler bulunan probiyotik besinlerin bağırsak florasını değiştirdiği ve bu floranın da sosyal anksiyeteyi azalttığı görüşünde.
FERMENTE ÜRÜN TÜKETENLER İNCELENDİ
Psychiatry Research isimli bilimsel dergide yayınlanan araştırmada katılımcılara bir dizi soru soruldu ve son 30 günde tükettikleri besinler belirlendi. Yoğurt, soya sütü, turşu, lahana turşusu ve bitter çikolata gibi besinler dikkate alındı. Ayrıca insanların egzersiz yapma alışkanlıkları da incelendi.
BAĞIRSAKLAR VÜCUDUN İKİNCİ BEYNİ
Bu besinleri tüketen hayvanlar üzerinde yapılan ölçümlerde ise GABA denilen bir nörotransmitterların daha yüksek olduğu belirlendi. GABA, anti anksiyete ilaçlarında bulunan benzodiazepine ve diazepam etken maddesi ile benzer bir etki yapan sinir taşıyıcı. Bağırsaklar bilim dünyası tarafından ikinci beyin olarak da adlandırılıyor.
SOSYAL ANKSİYETE NASIL BİR SORUN?
Sosyal fobi olarak da bilinen sosyal anksiyete, toplum içine çıkarken yaşanan gerginlik, sosyal ortamlarda bulunmaktan korkmak anlamına geliyor ve en sık görülen anksiyete (endişe, kaygı) bozuklukları arasında bulunuyor. Sosyal anksiyetesi olan insanlar toplantı, grup önü konuşması ya da telefon konuşması gibi basit sosyal iletişim kurma sırasında gerilim ve zorluk yaşar.