Tüp mide ameliyatı obezite probleminde tercih edilebilir mi?
Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hasan Erdem, halk arasında tüp mide ameliyatı olarak bilinen Sleeve gastrektomi ameliyatının, obezite cerrahisi prosedürleri arasında en çok başvurulan cerrahi yöntem olduğunu belirtti.
Tüp mide ameliyatı olarak bilinen Sleeve gastrektomi ameliyatı, diğer obezite cerrahisi işlemleri arasında komplikasyon riski en düşük ameliyatlardandır ve ameliyat sonrası süreçte hastanın konfor düzeyini üst düzeyde tutmasını sağlar. Dünyanın birçok ülkesinde tüp mide ameliyatı, obezitenin ameliyatlı tedavisinde birçok cerrah tarafından hastalara önerilmektedir.
Laparoskopik yöntem ile yapılan tüp mide ameliyatlarında karın bölgesinde açılan 4 delikten girilir ve midenin yaklaşık yüzde 80’ini çıkarılır. Bu ameliyatta Ghrelin hormonunun (iştah hormonu) ağırlıklı olarak salgılandığı midenin fundus bölümü çıkarılmış olur ve böylelikle ameliyattan sonra bireylerin iştahları oldukça azalır. Bununla beraber midenin hacmi ciddi derece küçülür ve yemek porsiyonları da ufalmış olur. Böylelikle ameliyattan sonra hızlıca kilo verilmeye başlanır.
Tüp mide ameliyatı 18-65 yaş arasında olan daha önce birçok kez diyet ve egzersizle kilo verme girişinde bulunmuş ve başarısızlıkla sonuçlanmış, vücut kitle indeksi 40 kg/m2 ve üzeri olan bireylere uygulanabilir.
Tüp mide ameliyatı neden yapılır?
Tüp mide ameliyatı, obezite cerrahisinde en etkili prosedürlerden biridir. Ameliyat sonrası hastalar, ilk altı ayında ameliyat öncesi kilolarının yaklaşık yüzde 30’unu, bir sene sonunda ise yaklaşık yüzde 40’ını kaybederek ideal kilolarına ulaşabilirler. Mide küçültüldüğünde hasta, yemeklerde her zaman tükettiği porsiyonların çok daha azını tüketecektir. Böylece kişi daha erken doymuş olup daha az yiyeceğe ihtiyaç duyacak ve kilo verimi sağlanacaktır. Hastanın midenin yeni boyutuna alışması için porsiyon boyutlarını ayarlaması ve yeme alışkanlıklarını değiştirmesi gerekir. Bir beslenme planı kendisine sağlanır ve buna kesinlikle uyulmalıdır.
Sürekli kilo vermeyi sağlamak için cerrahi tek başına yeterli değildir. Ameliyat sonrası süreç, sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve düzenli spor egzersizleri ile desteklenmelidir. Bu mide küçültme ameliyatı genellikle laparoskopik yani kapalı yöntemle yapılır.
Tüp mide ameliyatından sonraki iyileşme süresi hastadan hastaya değişir ancak çoğu kişinin yaklaşık 2-3 gün hastanede, 2 hafta da evde istirahat etmesi önerilir.