Gazete Vatan Logo

Tüp bebek tedavisi ile ilgili bilmeniz gerekenler!

Bebek sahibi olmak isteyen infertilite hastalarına uygulanan yardımcı üreme tekniklerinden biri olan tüp bebek tedavisi teknolojinin gelişmesiyle birlikte başarı oranı artan uygulamaların başında geliyor. Tüp bebek uygulaması yapılıp yapılmayacağına ve ilk deneme başarısız olursa nasıl bir yol izleneceği de çiftlerin merak ettiği konuların başında geliyor. Peki, Tüp bebek kimlere uygulanır? Tüp bebek aşamaları nelerdir? Tüp bebek kaç defa yapılır? Uygulamanın sınırı var mı? Tüp bebek ilaçlarında kanser riski var mı? Tüp bebek ile ilgili merak edilenleri Prof. Dr. Deniz Ulaş anlattı.

Tüp bebek tedavisi ile ilgili bilmeniz gerekenler!

Doğurganlık sorunu yaşayan milyonlarca çiftin tercih ettiği yöntemlerin başında gelen tüp bebek tedavisi son yıllarda başarı oranı gittikçe artan yöntemlerin başında geliyor. Tüp bebek süreci pek çok çift için finansal, fiziksel ve duygusal bedeli zor adımlardan biri. Bebek sahibi olabilmek için en iyi seçeneğin neler olduğunu ve tüp bebek tedavisinin çiftler için doğru yol olup olmadığını belirlemek için uzman desteği almak önemlidir. Tüp bebek tedavisi yaptırmayı düşünen çiftler için, kendilerini nasıl bir sürecin beklediğini Prof. Dr. Deniz Ulaş anlattı

TÜP BEBEK KİMLERE YAPILIR?

Tüp bebek tedavisi önceden bazı kriterlere sahip hasta grubunda yapılırken, artık gebe kalamayan çiftlere uygulanan ilk basamak tedavi olmuştur. Bunun nedeni de tüp bebek başarı oranının artması, tüp bebek maliyetlerinin azalması ve çok sayıda merkezde tüp bebek tedavisinin yapılabiliyor olmasıdır.

Erkekte azospermi (sperm olmaması) ve kadında iki taraflı tüplerin tıkalı olması durumunda tüp bebek tedavisi dışında gebelik elde edilmesi imkansızdır. Bu hastalara hemen tüp bebek tedavisi yapmak gerekir.

Haberin Devamı

Bunun dışında aşağıdaki hasta grubuna tüp bebek tedavisi yapılabilir

1- Başarısız aşılama tedavisi öyküsü olanlar

2- Kadında ileri yaş

3- Düşük yumurtalık rezervi

4- Sperm bozuklukları

5- Genetik araştırma gerektiren aile öyküsünün olması.

Tüp bebek tedavisi ile ilgili bilmeniz gerekenler

TÜP BEBEK TEDAVİ AŞAMALARI NE?

Tüp bebek tedavisi 3 aşamadan oluşur.

1- Yumurta geliştirme aşaması

2- Yumurta toplama aşaması

3- Embriyo transfer aşaması

Yumurta geliştirme aşaması adetin 2 veya 3. Günü başlar. Hasta her gün yumurta geliştiren iğneler kullanır. Bu iğnelerin yapılması kolaydır, hasta tarafından kolaylıkla uygulanabilir. 2-3 gün aralıklarla yumurtanın büyümesi ultrasonla kontrol edilir. Yumurtalar yeterli büyüklüğe geldiğinde de çatlatma iğnesi yapılır. Çatlatma iğnesinden 36 saat sonra da yumurta toplama işlemine geçilir. Bu aşama ortalama 10-12 gün sürer. Bu süre hastanın cevabına göre daha kısa veya daha uzun olabilir.

Tüp bebek tedavisinin yumurta toplama aşaması hastanede, genel anestezi altında yapılır. Ultrason eşliğinde tüm yumurtalar negatif basınçlı bir alet yardımı ile dışarı alınır ve embriyoloji laboratuvarına teslim edilir. İşlem yaklaşık 10-20 dakika sürer. Hasta aynı gün normal hayatına dönebilir.

Haberin Devamı

Yumurtanın toplandığı gün hastanın eşinden de sperm alınır. Bu spermler, toplanan sağlıklı (M2) yumurtalarla döllendirilir. Bu işleme mikro enjeksiyon adı verilir. Ertesi gün kaç yumurtanın döllendiği belli olur.

Embriyoların sayısına ve kalitesine göre kaçıncı gün transfer yapılacağına karar verilir. Genellikle 3 veya 5. Gün embriyo transferi yapılır. Embriyo transferi ağrısız bir işlem olduğu için anesteziye gerek yoktur. Çiftin özelliklerine göre 1 veya 2 embriyo transferi yapılır. Geriye kalan sağlıklı embriyo varsa bu embriyolar daha sonra kullanılmak üzere dondurulur.

TÜP BEBEK KAÇ DEFA YAPILABİLİR?

Tüp bebek tedavisinin kaç defa yapılabileceği ile ilgili bir sınırlama olmadığını belirten Prof. Dr. Deniz Ulaş, gebelik şansının ilk 3 denemede en yüksek olduğu vurguladı. Kaç defa tüp bebek yapılabileceği çiftin özelliklerine değişir diyen Deniz Ulaş, 7-8. Tüp bebek tedavisinde gebe kalan hastalar olduğunu da unutmamak gerektiğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

Tüp bebek tedavisi ile ilgili bilmeniz gerekenler

TÜP BEBEK BAŞARI ORANI NEDİR?

Tüp bebek başarı oranını etkileyen birçok faktör vardır. Bunlardan en önemlisi kadın yaşıdır. Çünkü 38-40 yaşından sonra yumurta kalitesi düşer ve gebelik şansı çok azalır. Yapılan çalışmalarda tüp bebek başarı oranının ortalama %40-50 olduğu gösterilmiştir.

TÜP BEBEK İLAÇLARI KANSER YAPAR MI?

Tüp bebek tedavisi ile ilgili en önemli kaygılardan birinin de tüp bebek ilaçlarının kanser riskini artırma riski olduğunu belirten Prof. Dr. Deniz Ulaş, yumurtalık kanserinin ortaya çıkmasındaki teorilerden en önemlisinin yumurtlamaya bağlı epitel hasarı olduğunun altını çizdi. Tüp bebek tedavisinde de bir anda çok sayıda yumurta oluşmaktadır. Bu mantıktan yola çıkarak yapılan çalışmalarda yumurtalık kanser riskinde hafif artış saptansa da, tüm çalışmalarda bu sonuç ortaya konamamıştır.

Haberin Devamı