Topuk Dikeni Nasıl Geçer? Topuk Dikeni Geçiren Yöntemler, Püf Noktaları Nelerdir?
Topuk dikeni, özellikle gün içinde sürekli ayakta duran kişilerde oluşan ve yanlış ayakkabı tercihi, fazla kilo alıp verme gibi çeşitli nedenlerden ortaya çıkan ortopedik bir sorundur. Topuk dikeni, kişilere ayak üzerine basımda rahatsızlık ve diken batma hissi vermektedir. Oldukça rahatsız edici olan ve günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyen bu sorun için çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
Topuk Dikeni Nasıl Geçer?
Topuk dikeni için farklı tedavi yöntemleri vardır. Bunlardan ilki ve en basit olanı istirahattir. Çünkü ayağa binen basınç topuk dikenini tetikler. Ayrıca düztaban ayakkabılarda topuk dikeninin oluşmasına neden olur. Yumuşak tabanlı ve ortopedik ayakkabılarla topuk dikeni tedavi edilebilir. Bu basit yöntemlerin dışında fizik tedavi ve ESWT yani şok dalga tedavisi ile topuk dikeninin geçmesi mümkündür.
Totalde 3 ila 5 seans arası uygulanan bu tedavi yöntemleri topuk dikeni tedavisinde en çok tercih edilen yöntemlerdir. Ayrıca son sistem olan Hilterapi yani yüksek yoğunluklu lazer tedavisi, ilerlemiş hastalıklarda olumlu sonuçlar vermektedir.
Topuk Dikeni Geçiren Yöntemler ve Püf Noktaları
Topuk dikeni, genelde ayak üzerine basıldığında acıyan ama ayak üzerindeki basınç azaldığında hafifleyen ve yok olan bir hastalıktır. Topuk dikeninden farklı tedaviler ile tamamen kurtulmak mümkündür. Topuk dikenini geçiren ilk yöntem topuk yastığıdır. Gün içerisinde ara ara ayağınızı hafif yükseklikte topuk yastığı ile uzatarak topuk dikeninden kurtulabilirsiniz.
Bu hastalığın en basit tedavisi dinlenmektir. Ayrıca ayakkabı içinde tercih edilen yumuşak tabanlıklar, hem tedavi edici olurken hem topuğun yükünü azaltarak acı hissini hafifletir. Topuk dikeni tedavisinde bir başka püf nokta egzersizlerdir. Evde uygulayabileceğiniz belli başlı tedavi edici egzersizler sayesinde topuk dikeninin geçirilmesi mümkündür.
Topuk Dikeni Tedavi Edilmezse Sonuç Ne Olur?
Topuk dikeni, kişiye fazlasıyla rahatsızlık veren ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Ancak ihmalkarlık ve kendiliğinden geçmesini beklemek yani tedavi uygulamamak hastalığın ilerlemesine neden olmaktadır.
Topuk dikeni hastalığı tedavi edilmezse görülecek ilk reaksiyon ayakta şişme, kemiklerde deforme ve bileğe yayılan ağrılar olacaktır.
Bu ağrılar zamanla bacağa hatta sırt bölgesine kadar yayılabilmektedir. Tedavi edilmemesi halinde zamanla kronik hastalığa dönüşen topuk dikeni, kişide yürüyüş bozukluklarına da neden olabilir.
Topuk Dikeni Kendiliğinden Geçer mi?
Topuk dikeni her ne kadar tedavi gerektirse de bazı kişilerde kendiliğinden geçebilir. Başlangıç aşamasında olan topuk dikeni, dinlenme, egzersiz ve doğru tabanlı ayakkabı tercihi sayesinde tıbbi müdahale gerektirmeden kendiliğinden geçebilen bir hastalıktır.