Sigara genleri boğuyor!
10 ülkeden 374 kişi üzerinde yapılan araştırmada...
10 ülkede 374 kişi üzerinde yapılan araştırmada, sigara içen kişilerin genlerinde tütün kullanımı nedeniyle bozulmalar ve değişiklikler meydana geldiği belirlendi.
Doğa Bilimleri Genel Sekreteri Müge Kanay, tütün kullanımının kanser riskini artırdığı ve genetik aktiviteyi de etkilediğini söyledi. İngiltere’de Human Molecular Genetics dergisinde konuyla ilgili bir araştırma yayınlandığını belirten Kanay, çalışmanın Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Hollanda, Norveç, İspanya, İsveç ve Birleşik Krallık’taki 10 ülkeden 374 kişi üzerinde yapıldığını dile getirdi. Araştırmanın, sigara içen kişilerin genlerinde tütün kullanımından kaynaklanan bozulmalar ve değişiklikler olduğunu gösterdiğine işaret eden Kanay, “Tütün maddesi, genlerin işlevlerini etkileyen kimyasal bileşenlerle DNA’mıza bağlanarak belirli genleri açıyor ve kapatıyor. Böylece bazı genlerin gereğinden daha fazla çalışmasına neden olarak kanseri tetikliyor” dedi.
‘DNA’dan sigara içtiği anlaşılır’
Kanay, bu genetik değişikliklerin, sigara içen kişilerin DNA’larının 20 farklı bölgesinde görüldüğüne dikkati çekti: “Bu bölgelerdeki genetik aktivite hızlanıyor. Kodlu verilere aşırı yüklenilmesi de genlerimizi boğuyor. Sigaranın genler üzerindeki etkisi o kadar büyük ki sadece bir kişinin DNA’sındaki bozulmaya bakarak sigara içip içmediğini söylemek bile mümkün. Sigara ayrıca kroner kalp hastalıklarını 4 kat artırıyor. Erkeklerde akciğer kanseri riskini 23 kat, kadınlarda 13 kat artırıyor. Kronik akciğer hastalıklarından ölümü ise 13 kat fazlalaştırıyor.”
E-sigara masum değil
Sigara alışkanlığının bir türlü bırakamayanlar için sağlıklı alternatif olarak gösterilen e-sigaraların da sağlığa zararlı olduğu, hatta normal sigaralardan bile daha fazla vücutta tahribata neden olabileceği ortaya çıktı. Almanya’nın Köln kentinde bulunan Federal Sağlık Eğitim Merkezi’nde yapılan araştırmada, pille çalışan ve içindeki ısıtıcı sayesinde nikotinli suyu buhara dönüştüren ve kullanan kişiye sigara içiyormuş hissi veren elektronik sigaralar incelendi. Sigara tiryakileri arasında güvenli olarak bilinen e-sigaraların içinde her ne kadar normal sigaradaki gibi kanserojen kimyasallar olmasa da, solunum yollarına zarar verdiği belirlendi. Araştırmanın başında yer alan Doktor Elisabeth Pott, elektronik sigaranın solunum sisteminde tahrişe neden olabileceğini belirtti. 2009 yılında Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) e-sigara tüplerini incelemiş ve bazı markalarda nitrosamin ve benzeri kanserojen kimyasal izlerine rastlamıştı. Ancak firmalar nitrosamin kimyasalının sigaralarda daha fazla orandan olduğunu belirtmişti. Kraliyet Doktorlar Koleji Tütün Danışma Grubu’ndan Profesör John Britton, araştırma sonrası e-sigaralarda belirli bir standardın kabul edilmesi ve makul miktarda nikotin içermesi gerektiğine dikkat çekti. (VATAN DIŞ HABERLER)
Kapalı alanda nargile yasak!
TÜTÜN Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun kapsamında, tütün mamullerinin tüketilmesinin yasaklandığı alanlarda nargilelik tütün mamulü sunumu yapılamayacak. Mevcut nargilelik tütün mamulü içim mekanları; faaliyetlerini, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içerisinde bu madde ile aynı tarihte yürürlüğe giren düzenlemelere uygun hale getirecek.