Sigara bırakma ilacı Champix yasaklandı mı? Champix toplatıldı mı, neden yasaklandı?
Champix yasaklandı mı, sigara bırakma ilacı champix toplatıldı mı? Pfizer firması, sigarayı bırakma ilacı Chantix'i ABD'de tamamen toplatma kararı aldı. Sebep olarak, ilaçta nitrozamin isimli kanserojen maddeden yüksek miktarda bulunması gösterildi.
Champix yasaklandı mı, sorusu sigaraya yapılan zamlar sonrası gündeme geldi. ABD merkezli ilaç devi Pfizer, sigara bağımlılığına son vermeyi amaçlayan Chantix isimli reçeteli ilacını, kansere yol açan nitrozamin isimli maddeden haplarda yüksek miktarda bulunması nedeniyle toplatma kararı aldı. ABD İlaç ve Gıda Dairesi'nden (FDA) yapılan açıklamada, ülke çapında Chantix'in 0.5 mg ve 1 mg olarak satılan tüm versiyonlarının toplatılacağını duyurdu. Açıklamada, ilacın uzun süre kullanılmasının 'insanlarda kanser riskinin potansiyel olarak artmasına yol açabileceği ama bu ilacı kullanan hastalar için acil bir risk bulunmadığı' belirtildi.
FDA açıklamasında, ilgili hastaların sigara bırakmak için yeni bir ilaç alana dek Chantix'i kullanmaya devam etmesi gerektiği aktarılırken, sigarayı bırakmanın sağlık açısından getirdiği kazanımların Chantix'in içindeki nitrozaminin yol açtığı kanser riskinden daha fazla olduğu vurgulandı.
Pfizer firması Chantix'in dağıtımını haziran ayında durdurmuş ve belirli yerdeki ilaçları geri çekmişti. Bu tarihte yapılan açıklamada kararın temkinli olmak adına alındığı, daha fazla testler yapılacağı belirtilmişti. Ağustos ayında ise daha geniş çaplı bir toplatma kararı açıklanmıştı.
Genellikle 12 ila 24 hafta boyunca kullanılan Chantix 2006 yılında, 18 yaşın üzerindeki yetişkinlere sigarayı bırakmakta yardımcı olması için geliştirilmişti.
Ücretsiz sigara bırakma ilacı nereden alınır?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla 4736 sayılı Kanun'un birinci maddesinin birinci fıkrası hükmünden muaf tutulacakların tespitine dair karar yürürlüğe konuldu.
Buna göre, sigarayı bırakma tedavisi alan hastalar, sayıları 500 bini geçmemek şartıyla ve herhangi bir sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın, Sağlık Bakanlığınca temin edilerek birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşlarına dağıtımı yapılacak Nikotin Replasman Preparatları ile Bupropion HCI ve Vareniklin içerikli ilaçlardan tütün bağımlılığı tedavi ve eğitim birimleri vasıtasıyla ücretsiz faydalanacak.
Birinci basamak resmi sağlık kurumu
Resmi kurum tabiplikleri,
Sağlık ocağı,
Verem savaş dispanseri,
Ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi,
Sağlık merkezi,
SSK sağlık istasyonu ve dispanseri anlaşılır.
İkinci basamak resmi sağlık kurumu
Eğitim ve araştırma hastanesi olmayan Devlet Hastaneleri,
Özel Dal Hastaneleri,
SSK Hastaneleri ve
Diğer resmi kurum hastaneleri anlaşılır.
Üçüncü basamak sağlık kurumu
Eğitim ve araştırma hastaneleri,
Özel dal eğitim ve araştırma hastaneleri ile
Üniversite hastaneleri anlaşılacaktır.