Sıcak içecekleri plastik bardakla içmeyin
Uzmanlara göre, 70 dereceden daha sıcak bir sıvıyla temas eden plastik bardaktaki kanserojen maddeler açığa çıkıyor
Çay ve kahve gibi sıcak içeceklerin konulduğu plastik ve köpükten yapılan bardakların sıcak bir maddeyle temas ettiğinde sıvı içerisine kanserojen madde bıraktığı bildirildi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selma Metintaş, plastik bardaklar içerisine konulan 70-90 derece sıcaklığındaki içeceklerin, içinde bulunduğu plastik malzemeyi ısı etkisiyle çözüp zararlı parçacıklarına (monomer) ayırdığını belirterek, bunun tehlikeli sonuçlara yol açtığını bildirdi. Prof. Dr. Metintaş, şöyle devam etti: “Bu monomerler sıvıya geçer ve ağız yoluyla bünyeye toksik madde alımı gerçekleşir. Plastik ve köpükten imal edilen bardaklardan uzun süre sıcak sıvı içenler kanser tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.”
Plastikçiler kızgın
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer de plastik kapların içinde nitrozami maddesinin bulunması nedeniyle kanser riskinin olabileceğini söyledi. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Selçuk Aksoy ise “Öne sürülen iddiaların bilimsel dayanakları bulunmuyor. Avrupa’da sıcak içecek otomat makinelerinde yıllardır kullanılıyor” dedi.
AB ve ABD kullanımı azaltıyor
AB ve ABD son dönemde plastik bardakların kullanımına karşı girişimlerini artırdı. AB kağıt bardak kullanılmasını teşvik etme kararı alırken, ABD’de de plastik bardak üreticilerine yönelik denetimler sıklaştırıldı. Dubai’de de sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle restoranlarda plastik bardaklarla servis yapmak yasak. ABD’deki Cincinati Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmada da plastik bardak, şişe ve biberon gibi ürünlerin üretiminde kullanılan BPA maddesinin kansere neden olduğu tespit edilmişti. Sıcak maddelerle temas ettiğinde açığa çıkarak sıvıya karışan BPA maddesi vücuda girdiğinde doğurganlık sorunları, diabet, göğüs kanseri, hiperaktivite ve erken ergenlik gibi sorunlara yönelik riskleri önemli ölçüde artırıyor.