Gazete Vatan Logo

SGK ömürden tasarruf etti!

SGK, 3 Şubat tebliği ile akciğer kanseri olan hastaların ilaç parasını ödemek için ‘hiç sigara kullanmamış’ olması şartını, kronik lösemilerde de ilacın başarılı olsa bile en fazla 6 kür kullanma şartını getirdi.

SGK ömürden tasarruf etti!

Sosyal Güvenlik Kurumu 3 Şubat’tan itibaren pahalı hastalıklar için akciğer kanseri olan hastaların ilaç parasını ödemek için “sigara içmemiş olma” şartı getirdi. Daha önce tedavi için ilaç masraflarını karşılayan SGK’nın verdiği bu kararın tasarruf amaçlı olduğu belirtildi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, “Hayati önemi haiz bir grup ilaç prospektüsünde belirlenen endikasyonlar dışında başka hastalıklarda da faydalı olabiliyor. Bu ilaçların SGK tarafından parasının ödenebilmesi Sağlık Bakanlığı’nın vereceği özel izinlere bağlı. Bu güne kadar bu uygulama adı geçen iki kurumun organize çalışmaları ile başarıyla sürdürülebilirken, SGK bu uygulamada kuralları zorlaştırıp, Sağlık Bakanlığı’nın düzenlediği izin belgelerini kabul etmeyerek hastaları adeta kendi haline bıraktı. Hastaların hayatlarını tehdit eden bu uygulamaderhal düzeltilmeli” dedi.

Yalnızca akciğer değil

Nurten Saydan, SGK’nın ölümcül hastalıkların ilaçları için getirdiği koşullar ilgili şöyle konuştu,

Haberin Devamı

“Akciğer kanserinde kullanılan Erlotinib etken maddeli ilaç için SGK, vatandaşın ‘hiç sigara kullanmamış’ olmasını şart koşması, multiple skleroz (MS) hastalarında kullanılan Fingolimod etken maddeli ilacın ödenmesi için başka bir ilacın bir yıl süreyle kullanılmasını şart koşması, Azasitidin etken maddeli ilacın kronik miyelomonositer lösemi (KMML) ve akut miyeloid lösemi (AML) tedavisinde başarılı olsa bile 6 kürden fazla ödenmemesi, krizotinib etken maddesi içeren küçük hücreli dışı akciğer kanseri tedavisinde kullanılan bir ilacın en az bir seri kemoterapi kullanmadan doktor gerekli görse bile ödenmemesi dikkat çekici birkaç örnek. SGK, MS hastalığı olan bir hastanın başka bir ilaçla bir yıl zaman kaybetmesini şart koşarak adeta hastanın daha ağır ve gecikmiş bir MS hastalığıyla karşı karşıya kalmasını göze alabiliyor.”

Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Özden Şener de, “Pahalı ilaçları belli kurallara bağlıyor. İlerde hiç de vermeyebilir. Endikasyon uyumu sınırlaması nedeniyle mağdur olanların sayısı 100 bin kişidir” dedi.

Haberin Devamı