Şahtere Otu Nedir? Şahtere Otu Faydaları Nelerdir?
Toprak dumanı adı ile de bilinen şahtere otu haşhaş ailesine özgü yıllık otsu çiçekli bir bitkidir. Şahtere otunun bağırsak sorunlarından kalp sorunlarına kadar geniş bir alanda tıbbi anlamda faydaları bulunmaktadır.
Şahtere Otu Nedir?
Şahtere otu haşhaş familyasına ait otsu ve çiçekli bitki türüdür. Ortalama 825 tür şahtere otu bulunmaktadır. Bunların geneli otsu bitkilerdir, ancak ailede ayrıca bazı odunsu çalılar ve bir tür küçük tropik ağaç da bulunur.
Şahtere otu Avrasya ve Afrika'ya özgüdür ve Avustralya ve Amerika’ya da sonradan gelmiştir. Bitkilerin birçoğu bitkisel tıpta kullanılmaktadır. Bir zamanlar şifalı bir bitki olarak kabul edildiğinden, İngiltere'de su veya sütte kaynatılarak kozmetik olarak da kullanılıyordu.
Şahtere otu tarihte ilk olarak İsveçli botanikçi Carl Linnaeus tarafından 1753'te keşfedilmiş ve Species Plantarum adlı dergide 700. Sayfada yayımlanmıştır. Şahtere otu antik çağlardan beri bilinmesine rağmen ilaç olarak kullanımı Avrupa'da Orta Çağ'ın sonlarında başlamıştır.
İlk olarak 17. Yüzyılda göz hastalıklarında kullanılmıştır. Şahtere otu 1963 yılından beri Fransa'da bitkisel ilaç olarak pazarlanmaktadır. 2011 yılı itibari ile bu bitkiden elde edilen bitkisel ürünler Avusturya, Almanya, Fransa ve İspanya'da çeşitli şekillerde yasal olarak satılmaktadır. Ürünler Britanya pazarında yasal olarak satılabilir ancak 2011 itibariyle orada hiçbir ürün satılmamıştır.
Şahtere Otu Özellikleri Nelerdir?
Şahtere otu ortalama 11-51 uzunluğundaki sapları olan, zayıf bir şekilde dik ve çırpınarak büyüyen otsu bir yıllık bitkidir. İnce yeşil yaprakları vardır. Çiçekleri genellikle pembedir ve 7–9 mm uzunluğundadır. Çiçekleri kuzey yarımkürede Nisan'dan Ekim'e kadar, Birleşik Krallık'ta Mayıs'tan Eylül'e kadar açar.
Şahtere bitkisinin yaprakların dörtte biri kadar uzunlukta çanak yapraklar vardır. Bitki genellikle başak başına 20'den fazla ve 60'a kadar çiçeğe sahiptir. Tohumları yüksekten biraz daha geniştir ve apikal çentiklidir.
Şahtere otu izokinolin alkaloidleri protopin ve allocryptopin içeren bir bitkidir. Kendi cinsinin tek türü, doğudan orta Kuzey Amerika'ya ve Asya genelinde nemli ormanlık alanlara ve yeni yanmış alanlara özgüdür.
Şahtere Otu Faydaları Nelerdir?
Şahtere otunun faydaları aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunmaktadır.
Karaciğer hastalıklarının tedavisinde olumlu etkileri olduğu kanıtlanmıştır.
Safra kesesi hastalıkları üzerinde tedavi edici etkisi bulunmaktadır.
Göz hastalıklarının tedavisine yardımcı olmaktadır.
Egzama, uyuz gibi deri hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
Mide rahatsızlıklarının tedavisinde olumlu etkileri bulunmaktadır.
Mide ve karın ağrılarını azalttığı bilinmektedir.
Safra kanalı ve bağırsak spazmlarını azaltıcı etkisi bulunmaktadır.
Göz enfeksiyonlarının giderilmesine yardımcı olmaktadır.
Kalp rahatsızlıklarınım tedavisinde kullanılmaktadır.
Sarılık hastalığının tedavisine yardımcı olmaktadır.
Yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yardımcı olmaktadır.
Karaciğer tıkanıklığında kanı temizlemek için kullanılmaktadır.
Şahtere otu kısa bir süre için önerilen miktarlarda ağızdan alındığında çoğu yetişkin için olası güvenlidir. Ancak ağızdan büyük miktarlarda şahtere otu almak titremelere, kasılmalara ve ölüme neden olabilir.