Ruhsal bozukluklar ilk ne zaman ortaya çıkıyor?
İngiltere’de yapılan bir araştırmada, beynin gençlik yıllarında en fazla değişime uğrayan bölgeleri belirlendi. Birçok ruhsal bozukluğun gençlik döneminde ortaya çıktığının saptandığı araştırmada, söz konusu durumun karmaşık düşünce süreçleriyle bağlantılı olduğu belirtiliyor. Araştırmada ayrıca, gençlerin beyin gelişimiyle şizofreni gibi akıl hastalıkları arasında da bir bağ olduğu sonucuna varıldı.
Cambridge Üniversitesi psikiyatri bölümünün yürüttüğü çalışmanın sonuçları “Proceedings of the National Academy of Science” dergisinde yayımlandı.
Araştırmada, 14 ila 24 yaşlarındaki 300 kişinin beyinleri tarandı. Beynin görme, duyma ve hareket gibi vücut fonksiyonlarıyla ilgili bölümlerinin ergenliğe kadar gelişim gösterdiğini bildiren bilim insanları, söz konusu yaş aralığında karmaşık düşünce ve karar vermeyle ilintili kısımların değişmeyi sürdürdüğünü açıkladı.
Depresyon-gidahatti Araştırma sırasında ayrıca, gençlerin beyin gelişimiyle şizofreni gibi akıl hastalıkları arasında da bir bağ olduğu sonucuna varıldı. Buna göre, beyinde ana faaliyet merkezlerinin gelişiminde rol oynayan genleri inceledi ve bahsi geçen genlerin birçok akıl hastalığıyla ilişkili olanlarla benzeştiği gözlendi.
Çalışmada yer alan Kirstie Whitaker, bu keşfin, birçok ruhsal bozukluğun gençken ortaya çıktığı gözlemini desteklediğini belirterek, bulguların bu yaş aralığında kötü muamele, istismar ve ihmalin, beynin üst fonksiyonlarının gelişimini sekteye uğratabileceğine dikkat çekti.
Beynin yaşlanması engellenebilir mi?
Öte yandan, bilim insanları tarafından beynin yaşlanmasını engelleyen gençlik hapı geliştirildi. Buna göre, yaşa bağlı bunama, Alzheimer, Parkinson gibi hastalıkların tedavisinde kullanılacak olan ilacın 2 yıl içerisinde insanlar üzerinde test edilebilecek aşamaya geleceği belirtildi.
Ontario McMaster Üniversitesinde görevli bilim insanları tarafından B, C ve D vitaminleri, yeşil çay özü, folik asit ve balık yağı gibi 30 vitamin ve minerali içeren gençlik hapının ilk testlerinin oldukça etkileyici olduğunu belirtildi.
Çevresel ve Moleküler Mutajenez isimli dergide yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, gençlik hapı Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik hastalıkların yavaşlatılmasında kullanılabilecek.
Beyin hücresi kaybı ve bilişsel zayıflama durduruldu!
Çalışmada, son 10 yılda fareler üzerinde yapılan deneylerden ağırlıklı olarak başarılı sonuçlar elde edildiğine dikkat çekti.
Son araştırmada ise beyin hücrelerinin yarısından fazlasını kaybetmiş denekler üzerinde incelemeler yapıldı.
Çalışmada, söz konusu deneklere her gün gençlik hapı verildi ve birkaç ay sonra kayda değer gelişmeler görüldü. Deneklerde zaman içerisinde beyin hücresi kaybının ve bilişsel zayıflamanın durduğu gözlendi.
Yaşlanmanın etkilerini silmesinin yanı sıra ilacın hayvanlarda görme, denge ve motor becerilerini de geliştirdiği saptandı.
Serbest radikaller ile savaşıyor
Araştırmayı yürüten ekibin başındaki isim olan Profesör Jennifer Lemon, bulguların oldukça dikkat çekici olduğunu vurgulayarak, söz konusu ilaç sayesinde hastaların hayat kalitesinin artırılacağını bildirdi.
Takviye ilacın, hücredeki mitokondriyi yani enerji üreten organeli etkilediğinin belirlendiği belirtilerek, ciddi hastalıkların tedavisinde kullanılacağı öngörülüyor. Gençlik iksiri niteliğindeki ilaç, mitokondri tarafından daha az sayıda serbest radikal üretilmesini sağlıyor. Böylece yaşlanma sürecinden sorumlu olduğu düşünülen serbest radikaller engellenmiş oluyor.