Ramazan'da nasıl beslenmeli?
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Diyetisyeni Filiz Parlatır, Ramazan ayında oruç tutacak kişilerin aşırı yağlı ve kızarmış besinleri tüketmemesini önerdi.
Ramazan ayında oruç tutanların nasıl beslenmesi gerektiği konularında açıklamalarda bulunan Diyetisyeni Filiz Parlatır, uzun yaz günlerinde oruçlu geçirilen sürenin çok fazla olduğuna dikkat çekti. Parlatır, "Bütün gün besin tüketmemekten kaynaklı metabolizma yavaşlıyor. Gün boyunca besin tüketilmediği için şeker düşüklüğü de yaşanıyor. Bu nedenle birden çok fazla besin tüketmemeye çok dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle hafif besinle başlanılmalı. Üzerinden 1 saat geçtikten sonra ana yemeğe geçilmeli" dedi.
'SAHURU ATLAMAYIN'
Oruç tutan kişilerin sahurda ve iftarda nasıl beslenmesi gerektiğini de anlatan Parlatır, şöyle konuştu: "Yağda kızarmış yiyeceklerden, tuz içeriği yüksek besinlerden uzak durulmalı. Çünkü tuz tüketmek sıvı ihtiyacını arttırabilir. Normalde günlük yaşamda 1.5-2 litre sıvı alırken Ramazanda bunun 2.5 litreyi bulması şart. Yaklaşık 10-12 bardak kadar sıvı alınması gerekiyor. Sıvı komposto şeklinde, taze sıkılmış meyve suları şeklinde, sulu yemekler şeklinde olabilir. Çorbayla başlanan bir öğünden sonra tüketilen ana öğünde mutlaka yeterli protein alınmalı. Genelde tercih edilen besinler etli sebze yemekleri veya et yemekleri oluyor. Yanında çok az pilav ya da makarna olmalı. Karbonhidrat içeriği çok yüksek olmayan besinler olmalı. Her öğünde mutlaka salata olmalı. Yeteri kadar sıvı almak kadar sahur da çok önemli. Sahurda yenilmediği zaman besin tüketmeme süresi çok uzuyor. Sahurda tüketilecek besinler de çok yağlı değil hafif yiyecekler olmalı. Çok ağır tatlılar, börekler, yağ içeriği yüksek besinler olmamalı."
'KRONİK HASTALARA ORUÇ ÖNERİLMİYOR'
Kronik rahatsızlıkları bulunan kişilerin oruç tutmaması gerektiğini anlatan Filiz Parlatır, şu uyarılarda bulundu: "Şeker ve tansiyon hastalarına, kronik böbrek hastaları, karaciğer sorunu olan hastalar ve düzenli ilaç alan hastalara oruç önerilmiyor. Böbrek hastalarının zaten sıvı çıkışları yüksek olmayacağı için, karaciğer hastalarının da enerji ihtiyacı çok aratacağı için, diyabetik hastaların da düzenli beslenmeleri gerektiği için oruç onlar açısından riskli."