Prostat kanseri nedir, belirtileri ne? Prostat neden büyür, tedavisi var mı?
Dünya Kupası'ndan sonra teknik adamlığı bırakacak olan Hollanda futbolunun efsane ismi ve milli takım antrenörü Louis van Gaal geçtiğimiz yıl prostat kanseri olduğunu açıklamıştı. Dünya Kupası’nda kupayı kaldırabilmek için orada bulunan teknik adam Louis van Gaal Katar’a gelmeden önce 25 seans kemoterapi gördüğünü açıklamıştı. Louis van Gaal hastalığı yani Prostat kanseri pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki, Prostat kanseri nedir, belirtileri ne? Prostat neden büyür? Prostat nasıl anlaşılır? Prostat neden büyür, tedavisi var mı? İşte detaylar…
Hollanda futbolunun efsane ismi ve milli takım antrenörü Louis van Gaal 50 yıllık kariyerinde son noktayı koymaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl prostat kanseri olduğunu açıklayan Louis van Gaal, Dünya Kupası'ndan sonra teknik adamlığı bırakacağını açıklamış ve kupayı kaldırabilmek için Katar’a gelmişti. Louis van Gaal Katar’a gelmeden önce 25 seans kemoterapi gördüğünü açıklaması ise gündem oldu. Dünya Kupası’nı yakından takip edenler de Louis van Gaal’ın hastalığı yani prostat kanseri ile ilgili detayları araştırıyor.
PROSTAT NEDEN BÜYÜR?
Erkeklere özel bir organ olan prostat, yaşla birlikte ve testosteronun etkisiyle büyüyebiliyor. İdrarın akışını bozan prostat büyümesi; idrarda kanama, idrara çıkma zorluğu, mesane taşı, idrar yolu enfeksiyonu ve mesanede şekil bozukluklarına yol açabiliyor.
PROSTAT KANSERİ NEDİR, BELİRTİLERİ NE?
Prostat, yaklaşık olarak bir ceviz büyüklüğünde, erkeklerde mesanenin altında yerleşmiş, üreme faaliyetleri için çeşitli salgılar üreten bir organdır. Prostat kanseri ise prostat dokusunu oluşturan bazı hücrelerin anormal seyrederek tümör oluşturması sonucu meydana geliyor. Tümörler, prostatın sadece belirli bir kısmında gelişebileceği gibi birden çok kısmında da gelişebiliyor.
Prostat kanseri en az şikayet veren kanserlerin başında geliyor. Özellikle erken evredeki kanser hastalarında şikayet oluşmuyor. Ancak ilerleyen evrelerde şikayetler başlıyor. Sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, çatallanma, mesaneyi tam boşaltamama hissi, idrar yaparken bekleme, idrarın sonunda damlama gibi bir takım idrar şikayetlerine neden olabilmektedir. Prostat kanseri riskini yükselten etkenlerin başında genetik özellikler ve sigara gibi zararlı alışkanlıklar geliyor. 50 yaşın üzerinde neredeyse hastaların yüzde 20-30’unda, 60’lı yaşlarda yüzde 50’sinde ve 70-80’li yaşlarda yüzde 100’üne yakınında idrar problemleri görülebilmektedir.
TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
PSA yüksek çıkarsa Transrektal ultrasonografi ve Multiparametrik prostat MR gibi bir takım görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç vardır. MR’da lezyon saptanırsa skorlamaya bakılır. PIRADS skoru 3 ve üzerinde olan kişilerde kanser olma ihtimali %60 iken, PIRADS 1-2’de olanlarda bu oran %30’dur. Bu nedenle multiparametrik prostat MR’da PIRADS 3, 4 ve 5 lezyon saptanır ise füzyon biyopsi önerilir. Hastanın PSA’sı yüksek ancak multiparametrik prostat MR’da lezyon saptanmamış ise standart biyopsi yapılmalıdır. Patoloji sonucuna göre hastada kanser yok ise, periyodik takiplere devam etmek kaydıyla hasta hayatına devam edebilir. Kanser varsa kişinin düşük, orta ve yüksek risk grubundan hangisinde yer aldığına bakılır. Bu durum kişinin hayatını tehdit etmiyor ise herhangi bir tedaviye gerek kalmadan hasta takip edilir. Ancak orta ve yüksek risk taşıyorsa, hastanın diğer özellikleriyle beraber algoritmalara bakılır ve tedavi şemalarından uygun olan seçilir.