Gazete Vatan Logo
SağlıkPatojen nedir, tıpta ne demek? Patojen hangi hastalıklara neden olur?

Patojen nedir, tıpta ne demek? Patojen hangi hastalıklara neden olur?

Patojen nedir, tıpta ne demek? Patojen hangi hastalıklara neden olur?

Ukrayna'nın Rusya'yı işgali üzerine laboratuvarlardaki patojenler için alarm verildi. Dünya Sağlık Örgütü hemen imha edilmesi için çağrı yaparken, patojenlerden herhangi birinin vurulması sonucu hastalığa neden olacak patojenlerin açığa çıkabileceğini belirtti. Peki, Patojen nedir, tıpta ne demek? Patojen hangi hastalıklara neden olur?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Ukrayna'ya laboratuvarlarda bulunan yüksek risk altındaki patojenleri yok etmesi çağrısında bulundu.  Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları nedeniyle, Ukrayna'yı halk sağlığı laboratuvarlarında bulunan patojenleri imha etmesi konusunda uyardı. Ukrayna’da herhangi bir nedenle patojenlerin açığa çıkmasını önlemeye yardımcı olan güvenlik uygulamalarını teşvik etmek için birkaç yıldır halk sağlığı laboratuvarlarıyla işbirliği yapıldığı belirtilen açıklamada, "Bu çalışmanın bir parçası olarak, Ukrayna'daki Sağlık Bakanlığı'na ve diğer sorumlu kurumlara, olası sızıntıları önlemek için yüksek risk altındaki patojenleri yok etmelerini şiddetle tavsiye ediyoruz" ifadelerine yer verildi. 

PATOJEN NEDİR, NE DEMEK?

Patojen, hastalığa neden olan her türlü organizma ve madde. Bu terim çoğunlukla çok hücreli organizmaların işleyişini ve hücre bütünlüğünü bozan yapılar için kullanılır; ancak bunun yanında, tek hücrelileri etkileyen patojenler de vardır. İnsan yapısında organları içerisinde hastalık yapan mikro organizmalara Patojen mikroorganizma olarak tanımlanmaktadır. 

Haberin Devamı

PATOJEN HANGİ HASTALIKLARA NEDEN OLUR?

Biyogüvenlik uzmanları, Ukrayna'da bulunan bu tesislerden herhangi birinin saldırılar sonucunda hasar görmesi durumunda, hastalığa neden olabilecek patojenlerin açığa çıkma ve yayılma riskinin olacağını belirtti. 

Ukrayna'da Covid-19'da dahil olmak üzere hem hayvanları hem de insanları etkileyen tehlikeli hastalıkları araştıran ve ABD, Avrupa Birliği (AB) ve DSÖ tarafından desteklenen laboratuvarlar bulunuyor. 

Patojenik bakteriler, Streptokok ve Pseudomonas gibi bakteriler tarafından oluşturulan zatürree ve Shigella, Campylobacter ve Salmonella gibi bakteriler tarafından meydana getirilen gıda zehirlenmesi gibi diğer küresel olarak önemli hastalıklarla ilişkilidir.