Parkinson tedavisinde egzersiz neden önemli?
Yavaş ilerleyen ve beyin hücrelerinde kayıp ile seyreden Parkinson hastalığı hareketlerde yavaşlama ile kendini gösteriyor.
Uzmanlar, Parkinson hastalığının tedavisinde ilaçların düzenli kullanımı kadar düzenli egzersiz yapmanın da çok önemli olduğunu vurguluyor.
Egzersiz herkes için sağlıklı yaşamın önemli bir parçası. Parkinson hastaları için ise sadece sağlıklı yaşamın değil, denge, hareketlilik ve günlük yaşam aktivitelerinin en önemli unsurlarından biri.
Parkinson tedavisinde düzenli egzersizin ilaçlar kadar önemli olduğuna vurgu yapan Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği Genel Sekreteri Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Doğu, 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, egzersizin bu hastalıkta iki yönde yarar sağladığını söyledi.
Egzersizin Parkinson belirtilerinin bir kısmını düzeltebildiğini belirten Doğu, “Araştırmalar egzersizin yürüme, denge, titreme, esneklik güç ve motor koordinasyonu iyileştirebildiğini göstermektedir” dedi.
Egzersizin ikinci rolünün ise hastalığın ilerlemesini engelleyebilme özelliği olduğunu dile getiren Uzman Nörolog, “Hareketlerin daha iyi hale gelmesi düşme riskini azaltır. Düzenli bir egzersiz programı ise hareketlerin daha iyi olmasını sağlar. Birçok araştırma düzenli egzersiz yapan bireylerin beyinlerinde yaşlanmaya ilişkin değişikliklerin daha az olduğunu göstermiştir” diye konuştu.
“TÜRKİYE’DE İLK KEZ PARKİNSON HASTALARINA ÖZEL VİDEO HAZIRLANDI”
Prof. Dogu, Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği olarak hastaların faydalanabilmesi için ARİS’in (Ali Raif İlaç Sanayi) koşulsuz desteği ile egzersiz videoları hazırlandığını da sözlerine ekledi.
Parkinson hastalarına özel egzersiz videolarına https://youtu.be/1sbVBJhIqT8 linkinden ulaşılabilir.