Omurga kırıkları ve tedavisi
Birçok sebepten dolayı oluşan omurga kırıkları, çok şiddetli ağrılara sebep olabilir.
Ağrı, Beyin, Sinir Hastalıkları ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, omurgada oluşan kırıklar ve tedavi yöntemleri hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için açıkladı.
Omurga kırıkları nedir?
Omurgada kırıklar; düşme ya da çeşitli travmalar nedeniyle olabilmektedir. Omurga yaralanmaların bir kısmı ameliyat gerektirmese de, büyük kırıkların acilen tedavi edilmesi gerekir. Büyük omurga kırıklarında tedaviye geç kalınması uzun sürede çok ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Özellikle kemik erimesi sorunu olan hastalarda; küçük kazalara ve travmalara bağlı kırık veya çıkıklar sıklıkla görülmektedir. Osteoporoz veya kemik zayıflaması basit kazalarda bile ciddi yaralanmalara yol açabilmektedir.
Omurganın işlevi önemli
Omurga; birbirleriyle yumuşak doku, eklemler ve omurlar arası yastıkçıklar (disk) ile bağlanan 33 adet omur denen kemikten oluşur. Zincir gibi sıralanan bu omurlar gövdemizin dik durmasını, hareket kabiliyetini sağlayan destekleyici bir yapıya sahiptir. Ayrıca; her omurun arka kısmında koruyucu özelliği olan ve omuriliğin içinden geçtiği halka şeklinde kemik bir yapı vardır. Omurilik sahip olduğu sinir dokusuyla beyin ile kol, gövde ve bacakların arasındaki iletinin ve hareketin oluşmasını sağlar. Solunum ve boşaltım sistemimizin fonksiyonlarını kontrol eder.
Omurga kırıklarının çeşitleri ve nedenleri
Omurga yaralanmaları; yumuşak doku travmasından omurga kırığı ve omurilik yaralanmasına kadar çeşitli şiddette gerçekleşebilir. Omurga kırıkların yüzde 5 ile 10'u boyun omurlarında, yüzde 70'i sırt ve bel omurlarında ve geri kalanı da daha alt bölgelerde görülür. Omurgaya düşme ya da çarpma gibi bir kuvvet uygulandığında, omurgadaki kemik yükü taşıyamayarak ezilebilir ve kırılabilir. Travma hafifse, sadece hafif ağrı ve minimum deformasyon yaşanır. Eğer omurilik veya sinir köklerini etkileyen travma şiddetli ise kuvvetli bir ağrı yaşanabilir. Trafik kazaları, düşmeler, ateşli silah yaralanmaları ve spor kazaları omurga kırıklarının başlıca nedenleri arasındadır.
Şiddetli ağrı görülebilir
Omurga kırığını belirtileri yaralanmanın ciddiyetine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Sırt veya boyun ağrısı, uyuşma, karıncalanma, kas spazmı, halsizlik, bağırsaklarda veya mesanede meydana gelen değişiklikler, felç, kollarda veya bacaklarda hareket kaybı gibi belirtiler gözlemlenirse en kısa süre içinde bir doktora başvurulması gereklidir.
Tedavi yaralanmanın türüne ve şiddetine göre belirlenir
Omurga yaralanmalarında hastayı çok fazla hareket ettirmeden yatmasını sağlamak ve en kısa sürede ambulans aracılığıyla hastaneye ulaşmasını sağlamak son derece önemlidir. Eğer doktor omurga kırıklarından şüpheleniyorsa hastanın kesin tanısını koyabilmek için radyografi, bilgisayarlı tomografi, MR görüntülerini isteyebilir. Omurga tedavisi hastada ağrının kontrolü ve omurganın bütünlüğünün sağlanması, tamir edilmesini amaçlar. Omurga kırıklarında yumuşak bağ doku yaralanması olmayan hastalarda korse veya alçı tedavisi tercih edilebilir. Amaç dışarıdan destek ile kırığın iyileşmesini sağlamak, omurganın daha fazla çöküp omuriliğe baskı yapmasını ve kamburluk gelişmesini önlemektir. Alçı veya korse süresi genellikle 3 aylık bir süreyi kapsamaktadır.
Tedavi yöntemleri nelerdir?
Enstrümentasyon ve füzyon tedavisi uygulanabilir. Kırık omurganın metal araçlar kullanarak desteklenmesi ve aynı zamanda dondurulması işlemidir. Bu işlem omurganın ön veya arka tarafından yapılabildiği gibi bazen her iki tarafında dondurulması gerekebilir ve füzyonun sağlanması aylar sürebilir.
Vertebroplasti ve Kifoplasti yöntemi oldukça etkili…
Vertebroplasti ve Kifoplasti tedavisi de oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Bazı kırıklarda uygulanabilen minimal invaziv tedavi yöntemi olmakla birlikte; lokal anestezi altında uygulanabilir. Bu uygulamada, ciltte yapılacak küçük kesilerden omurgaya geniş iğneler ile girilerek kırığın düzeltilmesi amaçlanmaktadır. Kırığın içerisine girilerek balonun şişirilmesi sonucu omurga eski yüksekliğine getirilir ve içerisine çimento konulmasıyla tedavi süreci tamamlanmaktadır.