Öğleden sonra ameliyat olmak daha mı iyi?
Fransalı bilim insanları, öğleden sonra yapılan kalp ameliyatlarının sabah yapılanlara göre daha başarılı olduğunu, çünkü biyolojik saate göre işleyen bir mekanizmanın kalbi yetersiz oksijenlenmeden koruduğunu söyledi.
Lille Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. David Montaigne ve ekibi, aort kalp kapakçığı replasman ameliyatı sonrasındaki kardiyovasküler olayları gözlemleyerek kalp ameliyatları için en uygun biyolojik saati ortaya çıkardı.
Medimagazin'de yer alan habere göre, Lancet’de “Daytime variation of perioperative myocardial injury in cardiac surgery and its prevention by Rev-Erbα antagonism: a single-centre propensity-matched cohort study and a randomised study” başlığıyla yayımlanan çalışmada, aort kapak replasman ameliyatı geçiren 596 hastanın 296’sı sabah 09:00’da, 296’sı öğleden sonra 15.00’da operasyon gördü. Hastalar 500 günlük süre ile büyük kardiyak olaylar açısından gözlemlendi. Çalışmaya göre, sabah yerine öğleden sonra kalp kapakçığı ameliyatı olan 88 hastadaki troponin düzeyleri, ameliyat sonrası önemli oranda düşük bulundu.
KALBİ KORUYAN BİYOLOJİK SAAT MEKANİZMASI
Kalp ameliyatlarında sabah ve öğleden sonra oluşan farkın, nükleer reseptör Rev-Erbα’dan kaynaklandığını aktaran araştırmacılar, Rev-Erbα seviyesinin sabahları yükselmesiyle gen ifadesinde değişikliklere yol açtığı ve öğleden sonra bu genlerin üretmiş olduğu hedef proteinlerle oksijen yetersizliğine toleransın arttığı ve kalbin korunduğu söylendi.
SABAH SAATLERİNDE AMELİYAT OLMAK SAKINCALI MI?
Araştırmacılar, bu çalışmanın insanlara “sabah vakti ameliyat olmamalıyım” diye bir fikir vermemesini ama riskli olan hastalar için ameliyatların öğleden sonra gerçekleştirilmesinin daha iyi olacağını vurguladı. Ayrıca, ekip Rev-Erbα mekanizmasının farmakolojik bir strateji olarak kullanılabileceğini aktardı.