Obezite problemi ameliyatsız tedavi edilebilir mi?
Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Salih Boğa, obezite tedavisinde kullanılan ameliyatsız tedavi yöntemlerini sizler için anlattı.
Tıptaki son gelişmeler, fazla kilolardan kurtulmaya ihtiyacı olan hastalar için bazı cerrahi olmayan yenilikçi kilo verme çözümlerinin geliştirilmesini sağlamıştır. Cerrahi olmayan tıbbi kilo verme prosedürleri, geleneksel kilo verme ameliyatlarından doğası gereği daha az invazivdir. Herhangi bir dış kesi içermezler. Özellikle ameliyat olmak istemeyen veya olamayan hastalar için çok daha uygun bir seçenektir.
Mide balonu nedir?
İntragastrik balon (IGB) yani mide balonu uzun süredir kullanılan bir obezite tedavisidir ve yaklaşık 6 ayda önemli miktarda kilo vermeniz için geliştirilmiş bir yöntemdir. Kilo verme için güvenli, nispeten düşük maliyetli ve iyi tolere edilen minimal invaziv bir prosedürdür. Tamamen elastik olan mide balonu midenin anatomisini değiştirmez, bu nedenle çok güvenlidir. Vücut kitle indeksi 30 ile 40 arasında olan kişiler için uygundur.
Güncel kullanımda 2 çeşit mide balonu vardır: Mide balonu ve yutulabilen mide balonudur. Yutulabilen mide balonu, kulağa çok kolay ve endoskopisiz olduğu için daha makul gelse de maalesef pratikte karşılaşılan bazıları hayatı tehdit edici dereceye varan sorunlar sebebiyle mide hastalıkları uzmanı olan gastroenterologlar tarafından pek tercih edilmeyen bir balon şeklidir.
Mide balonu nasıl uygulanır?
Hasta tamamen uyutulduktan sonra standart endoskopik incelemesi yapılır. Yaklaşık 6-8 dakika süren bu işlemden sonra gastroenterolog mideye balon koyulmasına engel olacak ya da mide balonu şişirildikten sonra hastada sıkıntı yaratacak başka bir patoloji olmadığından emin olduktan sonra endoskopu çıkarır. Ardından mide balonu takılma işlemine geçilir. Mide balonu tıbbi cins silikondan yapılan yumuşak ve şişirilebilir bir balondur. Hekim tarafından mide balonu, hasta hala uyuyorken ağızdan, inik halde mideye indirilir. Balonun midede olduğundan emin olduktan sonra endoskop ile tekrar girilerek endoskopik gözetim altında mide balonu steril tuzlu su ile doldurularak şişirilir. Hastanın tamamen uyuduğu ve hiçbir şey hissetmediği tüm bu prosedür yaklaşık 20 dakika sürer. Takılan mide balonunun cinsine göre balon midede 6 ay ya da 1 yıl kadar bırakılabilir. Bu süre sonunda yaklaşık 5 dakika süren endoskopik bir işlemle balon kolaylıkla indirilip yine ağız yoluyla vücut dışına çıkarılabilmektedir.
Mide balonu nasıl etki eder?
Hasta mide balonu ile öğünler arasında daha doygun hisseder. Yemek yediklerinde daha çabuk doyarlar. Bu, hastaların daha az yemek yemesine yardımcı olur. Mide balonun amacı, diyet ve egzersizle verilemeyen kiloların güvenli ve kalıcı bir şekilde verilmesini sağlamaktır. Bu süre içinde hastaların sağlıklı beslenme ve egzersiz alışkanlıkları geliştirmeleri için imkan tanır. Çoğu durumda, hastalar tek başına diyet ve egzersizle verebileceklerinin 2-3 katı kadar kilo kaybederler.
Avantajları nelerdir?
Ameliyat gerektirmez, yerleştirilmesi hızlı ve kolaydır, kilo kaybı ile sonuçlanır. Bir diyet ve egzersiz programı ile birlikte kullanıldığında uzun süreli kilo kaybı sağlayabilir.
Başlangıç kilonuza ve yaşam tarzı değişikliklerinize bağlı olarak 10 ila 20 kilo verilebilir. Çoğu hasta, toplam başlangıç ağırlığının yüzde 10 ila 30'unu kaybedebilir.
Mide balonu sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
Sağlıklı beslenme ve egzersizi genel yaşam tarzınız haline getirmelisiniz. Yavaş yemeli, yemeklerinizi programlamalı, beslenme programınıza sadık kalmalısınız. Sadece sıkıldığınız için, film izlerken veya tatilde fazla yemek yememelisiniz. Besin değeri yüksek yiyecekleri seçmelisiniz. Besin değeri yoğun gıdalar, işlenmiş gıdaların tam tersidir. Bunlar genellikle sebze, meyve, et ve balıktır.
Fast-food ve gazlı içeceklerden uzak durmalısınız. Sürdürülebilir bir egzersiz rutinine devam etmelisiniz. Aktif kalmak için haftada 5 veya daha fazla gün yapabileceğiniz bir aktivite bulabilirsiniz.
Ameliyatsız obezite tedavileri genel sağlığınızı ve yaşam kalitenizi artırır. Eğer fazla kilolarınız varsa, diyet ve egzersizle veremiyorsanız, uzmanınızdan durumunuza özel bilgi ve tedavi desteği alabilirsiniz.