Gazete Vatan Logo

Obezite ani ölümlere sebep olabiliyor!

Obezite, kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon ve bazı kanserler gibi diğer hastalık ve sağlık sorunları riskini artıran en önemli tıbbi sorunların başında geliyor. Obezitenin, vücutta aşırı miktarda yağ birikmesiyle ortaya çıkan kronik bir hastalık olduğunu dile getiren Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Elnur Hüseynov obezite tedavisi ve yöntemlerini anlattı.

Obezite ani ölümlere sebep olabiliyor!

Obezitenin, vücutta aşırı miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan kronik bir hastalık olduğunu dile getiren Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Elnur Hüseynov, obezite tanısı, belirtileri ve tedavisini anlattı.

SAĞLIKLI BİR DİYETLE ÖNLENEBİLİR!

Obezite sadece kozmetik bir rahatsızlık değildir. Kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon ve bazı kanserler gibi diğer hastalık ve sağlık sorunları riskini artıran tıbbi bir sorundur. Bazı insanların kilo vermekte zorluk çekmesinin birçok nedeni vardır. Obezite genellikle kalıtsal, fizyolojik ve çevresel faktörlerin diyet, fiziksel aktivite ve egzersiz seçenekleriyle birleşmesi sonucu ortaya çıkar. İyi haber şu ki, hafif bir kilo kaybı bile obezite ile ilişkili sağlık sorunlarını iyileştirebilir veya önleyebilir. Daha sağlıklı bir diyet, artan fiziksel aktivite ve davranış değişiklikleri kilo vermenize yardımcı olabilir.

OBEZİTE TANISI NASIL KONULUYOR?

VKİ (Vücut Kitle İndeksi) ile obezite tanısı konulmaktadır. Hesaplanması: hastanın kilosu bölü boyun metrekaresi olarak hesaplanmaktadır.

Haberin Devamı

OBEZİTENİN NEDENLERİ NELERDİR?

Vücut ağırlığı üzerinde genetik, davranışsal, metabolik ve hormonal etkiler olmasına rağmen, normal günlük aktiviteler ve egzersiz yoluyla yaktığınızdan daha fazla kalori aldığınızda obezite oluşur. Vücudunuz bu fazla kalorileri yağ olarak depolar. Çoğu insanın diyetlerinde kaloriler çok yüksektir (fast food yiyecekler ve yüksek kalorili içecekler). Obezitesi olan kişiler, tok hissetmeden önce daha fazla kalori alabilir, daha çabuk acıkabilir veya stres ya da kaygı nedeniyle daha fazla yiyebilir.

Uzaktan kumandalar, yürüyen merdivenler, çevrimiçi alışveriş ve doğrudan geçiş bankaları gibi kolaylıklar sayesinde günlük aktiviteler bile daha az kalori kullanır.

OBEZİTE ANİ ÖLÜMLERE SEBEP OLABİLİR Mİ?

Kanda artan şeker, kolesterol ve başka maddeler damarlara çökerek kalbimizde ciddi damar tıkanıklığına yol açabilir ve bu da ani ölümlere sebeb olabiliyor.

OBEZİTEDE NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURULMALI?

Kilonuz veya kiloyla ilgili sağlık sorunlarınız hakkında endişeleriniz varsa, obezite yönetimi hakkında doktorunuza danışın. Siz ve doktorunuz sağlık risklerinizi değerlendirebilir ve kilo verme seçeneklerinizi tartışabilirsiniz.

Haberin Devamı

CERRAHİ OBEZİTE TEDAVİLERİ NELERDİR?

Bariatrik cerrahide 3 tip ameliyat vardır: hacim kısıtlayıcı (restrictiv), emilim bozucu (malabsorbtif), karışık (hacim kısıtlayıcı ve emilim bozucu).

Sleeve gastrectomy (Tüp mide)

Günümüzde Sleeve Gastrektomi ülkemizde ve dünya genelinde altın standarttır ve en sık tercih edilen yöntemdir. Fakat hasta için en uygun yöntem cerrahi tarafından kararlaştırılmaktadır. Normal bir kişide mide hacmi yaklaşık 1-1.5 L civarındadır. Tüp mide ameliyatı ile midenin büyük bir bölümü (%80-90) çıkarılmakta ve yaklaşık 150-200 ml mide hacmi bırakılmaktadır. Bu sayede besin alımı kısıtlanmakta, açlık hormonu (Ghrelin) üretimi azaltılarak uzun süre tokluk sağlanmaktadır.

 Roux-en-Y Gastrik Bypass

Mide hacminin küçültülmesi ve ince bağırsağın bir bölümünün bypass edilmesinden oluşan karışık bir bariatrik cerrahidir. İnce bağırsağın bypass edilmesiyle besinlerin emilim yüzeyi azaltılır ve ayrıca mide hacmi küçültülerek iştahın azalması, besin alımında azalma sağlanır ve bu sayede kilo kaybı oluşur.

Haberin Devamı

Mini Gastrik Bypass

Mini gastric bypass, Roux-en-Y gastrik bypass’a benzer olarak hem hacim küçültücü hem de emilim bozucu bir ameliyat türüdür. Dolayısıyla mekanizması besin alımında azalma sağlayarak ve tüketilen besinlerin emilimini azaltmak üzerinedir. Roux-en-Y gastrik byass’tan farklı olarak mini gastrik bypass’ta mide ve bağırsak arasında tek bir anostomoz (birleşme) noktası oluşturulmaktadır.

CERRAHİ YÖNTEMLER HANGİ HASTALARA UYGULANIR?

BKİ değeri 35 kg/m2 üzeri olup yandaş hastalığı olanlarda uygulanabilir. BKİ 40 kg/m2 ve üzeri yandaş hastalıklar olmaksızın beden kitle indeksine sahip kişilerde uygulanabilir.

BU YÖNTEMLERLE ORTALAMA NE KADAR AĞIRLIK KAYBEDİLİR?

Cerrahi yöntemin türüne göre değişmekte birlikte, ilk ayda vücut ağırlığının yaklaşık %10’undan fazlası (ortalama 14-16 kg) kaybedilmektedir. 6 ay- 1 yıl içerisindeyse genellikle hastalar ideal kilolarına ulaşmaktadırlar.

Haberin Devamı