Gazete Vatan Logo

Nomofobi nedir? Nomofobi olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Teknoloji çağının yaşandığı bu dönem yeni hastalıkları yaşanmasına da neden oluyor. Türkiye’de teknoloji bağımlılığının dünya ortalamasının üstünde olduğu düşünüldüğünde, siz de bir nomofobi hastası olabilirsiniz. Peki Nomofobi nedir? Nomofobi olduğumuz nasıl anlaşılır?

Nomofobi nedir? Nomofobi olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Dijital çağ çeşitli hastalıkların görülmesine neden oluyor. Nomofobi de bu hastalıklardan biri. Cep telefonu ile sağlanan iletişimden aşırı kopma anlamına geliyor. Peki, Nomofobi hastalığının belirtileri nelerdir?

Nomofobi nedir?

Açılımı ‘Fear of missing out’ olan ‘fomo’ durumunda birey, diğerlerinin deneyimlediği şeylerden eksik kalma duygusu hissediyor ve başkalarının ne yaptığını sürekli olarak izleme arzusu duyuyor. ‘No mobile phobia’dan türetilen ‘nomofobi’ ise cep telefonu ile sağlanan iletişimden kopmaktan aşırı korkma anlamına geliyor.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Aydın de Nomofobi’nin, cep telefonu yanında olmayan kişinin huzursuz ve gergin olması olarak tanımlıyor.

Prof. Dr. Adem Aydın, Türkiye'deki cep telefonu kullanıcılarının her 15 dakikada bir telefonuna baktığını ve günde yaklaşık 150 kez de telefonun yanında olup olmadığını kontrol ettiğini belirtti.

Çatışmacı ailelerin ve sürekli uyarılan çocukların, teknoloji bağımlılığına daha yatkın olduğunu dile getiren Aydın, şöyle konuştu: "Dünyada teknoloji bağımlılığının yaygınlığı yüzde 10'dur. Bu oran Türkiye'de, dünya ortalamasına çok yakın yani 9,7 seviyesindedir. Bu da her 10 kişiden birinin teknoloji bağımlısı olduğunu gösteriyor. Çin'de yüzde 11, Japonya'da ise yüzde 4 seviyesindedir. İşsizlik oranının yüksekliği, amaçsızlık, hedefsizlik, içe kapanıklık ve toplumdan soyutlanma arttıkça bu oran daha da artıyor. Bizim de yaptığımız çalışmalar neticesinde teknoloji bağımlılığı olan her 3 öğrenciden birinin ders başarısının daha düşük olduğunu tespit ettik. Bu durum her geçen gün daha da artıyor. Aileler çocuklarının başarılı olmasını istiyor ama öğrenciler internetten bağlantılarını koparmayınca ders başarısı da haliyle düşüyor."

Haberin Devamı

Nomofobi belirtileri

Nomofobik kişilerde telefonu yokken kendini eksik hissetme,

Boşluk duygusu yaşama,

Telefon yanındayken bile sürekli kontrol etme,

Şarj bitince kendini aşırı çaresiz hissetme,

Telefonunu kullanamamaktan korkma,

Haberin Devamı

Telefonu olmayınca baş dönmesi,

Kalp çarpıntısı, nefes almada zorluk yaşama gibi belirtiler görülüyor.