Migrene botoks müdahalesi!
Uygun tedavi yöntemleriyle tüm baş ağrısı tiplerinin kontrol altına alınabileceğini söyleyen uzmanlara göre botoks tedavisi, migren ataklarından koruyan yöntemler arasında önemli yer tutuyor.
Sıcak hava, uykusuzluk, stres, uzun süre aç ve susuz kalmak, en önemli migren tetikleyicileri arasında yer alıyor.
Migrenin yaşam kalitesini önemli oranda düşürdüğünü belirten Estetik ve Plastik Cerrah Op. Dr. Onur Sümer, migreni kontrol altına almada uygun tedavi seçiminin önemine işaret etti.
Sümer, ayda 4’ten fazla atak geçiren, ağrı kesici ile tedaviye yeterli cevap alınamayan migren hastalarında atakların oluşmasını engellemede botoks tedavisinin iyi sonuçlar verdiğini söyledi.
BOTOKS MİGRENE NASIL ETKİ EDİYOR?
Yüzdeki kırışıklıkları yok etmek amacıyla ‘botulinum toksini’(botoks) yaptıran migrenli hastaların baş ağrılarının azaldığının fark edilmesi, migren tedavisinde botoks kullanımının yolunu açtı.
“Araştırmalar 3 ayda 10 ya da daha fazla gün, zonklayıcı baş ağrısı olarak tanımlanan kronik migren tedavisinde botoks uygulamasının etkili olduğunu gösteriyor” diyen Dr. Sümer, botoks enjeksiyonu ile sinirlerin üzerinden basının kalktığını ve spazm ağrı döngüsünün sona erdiğini belirtti.
BOTOKS TEDAVİSİNİN TEKRARLANMASI GEREKİYOR
Kozmetik amaçla sadece yüz bölgesinde uygulanan botoks, migren tedavisinde alın, şakaklar, ense ve boyun bölgelerinde belirli noktalara, trapez kasına (boyun ile omuz arasındaki kas) botulinum toksini iğne ile verilerek uygulanıyor.
Dr. Sümer’in aktardığına göre ilk enjeksiyondan sonra iyileşme hemen ya da 10-14 gün içinde oluyor. Çoğu durumda uygulamaların etkisi yaklaşık 3-4 ay süreceğinden tedavinin devamı için tekrarlanması gerekiyor.
Op. Dr. Onur Sümer
MİGREN İŞ PERFORMANSINI DA OLUMSUZ ETKİLİYOR
Migrenin bir yıldaki atak sayısı kişiden kişiye göre değişiyor. Ayda 3-4 kezden fazla atak oluyor, ataklar ilaç kullanımına rağmen 4-72 saat sürüyorsa koruyucu tedaviye başlanması gerekebiliyor.
Migren ağrıları sosyal yaşamı, fiziksel ve mesleki performansı etkiliyor. Migren hastaları; depresyon, anksiyete bozukluğu ve kronik ağrı bozukluklarına yatkın oluyor.
Op. Dr. Onur Sümer, baş ağrısına yatkın olanların özellikle yaz aylarında güneş gözlüğü ile şapka kullanmaları ve yeterince sıvı tüketmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi. (NTV)