Gazete Vatan Logo

Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir, Türkiye’de var mı, öldürür mü? İşte Maymun çiçeği hastalığı hakkında merak edilenler...

Maymun çiçeği virüsü dünya genelinde yayılmaya devam ediyor. Virüs Avusturya ve Arjantin'e de sıçradı, böylece virüsün görüldüğü ülke sayısı 15'e çıktı. İlk olarak 1970'lerde Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde kaydedilen ve son 10 yılda artış gösteren maymun çiçeğinin belirtileri, yüzde başlayan ve vücudun geri kalanına yayılan ateş, baş ağrısı ve deri döküntüleri şeklinde ortaya çıkıyor. Peki, Maymun çiçeği virüsü nedir, nasıl bulaşır, Türkiye’de var mı? Maymun çiçeği hastalığı belirtileri nelerdir, öldürür mü?

Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir, Türkiye’de var mı, öldürür mü? İşte Maymun çiçeği hastalığı hakkında merak edilenler...

Maymun çiçeği vakaları artıyor. Komşumuz Yunanistan'da da görülen maymun çiçeği hastalığı Türkiye’de endişeye neden oldu. Öte yandan Maymun çiçeği hastalığı sonrası ilk adımı Avrupa ülkesi Belçika attı. Pandemi korkusu ile hareket eden Belçika, koronavirüste olduğu gibi 21 günlük karantina kararını uygulamaya aldı. İşte Maymun çiçeği hastalığı hakkında merak edilenler…

MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI NEDİR?

1958'de maymunlarda tespit edildikten sonra insanlarda ilk olgu 1970'te Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde görüldü. Maymunlarda çiçek benzeri bir salgın yapınca farkına varılan hastalık bu nedenle "maymun çiçeği" adını aldı. 

Monkeypox, öncelikle Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve zaman zaman diğer bölgelere ihraç edilen viral bir zoonotik hastalıktır.

Monkeypox ilk olarak 1958'de laboratuvar maymun kolonilerinde çiçek benzeri bir hastalık salgınının ortaya çıkmasıyla keşfedilmiştir, bu nedenle 'maymun çiçeği' adı verilmiştir. Maymun çiçeği virüsü vakası insanda ilk olarak 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde görülmüştür. Söz konusu tarihten itibaren diğer Orta ve Batı Afrika ülkelerindeki insanlarda maymun çiçeği virüsü vakası bildirilmiştir.

Haberin Devamı

Maymun çiçeği virüsünün Orta Afrika ve Batı Afrika olmak üzere iki farklı genetik grubu vardır. İnsanlarda görülen Orta Afrika maymun çiçeği virüsü, Batı Afrika virüsüne göre daha şiddetlidir ve daha yüksek ölüm oranına sahiptir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ HASTALIĞI NASIL BULAŞIYOR?

Adının aksine maymunlardan daha çok sincap, sıçan, fare gibi kemirgenlerde bulunan ve onlardan insana geçen hastalık, enfekte insan veya virüsle kirlenmiş giysi ve eşyalarla temasla da bulaşıyor. Monkeypox virüsü bir kişiden diğerine lezyonlar, vücut sıvıları, solunum damlacıkları ve yatak örtüsü gibi kontamine materyallerle temas yoluyla bulaşır. Yetersiz pişmiş et ve enfekte hayvanların diğer hayvansal ürünlerini yemek olası bir risk faktörüdür. Anneden fetüse plasenta yoluyla da bulaşabilir.

DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge, maymun çiçeği hastalığının korku yaratması sonrası bir açıklama yaptı. Kluge açıklamasında, "Yaz mevsimi yaklaşırken büyük buluşmalar, festivaller ve partiler nedeniyle yayılımın hızlanmasından endişe ediyorum." Dedi

Haberin Devamı

Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir, Türkiye’de var mı, öldürür mü İşte Maymun çiçeği hastalığı hakkında merak edilenler...

MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI BELİRTİLERİ

Ateş, baş ağrısı, yorgunluk, yaygın vücut ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve ciltte döküntü, lenf bezi şişliği, maymun çiçeğini su çiçeği ve kızamıktan ayıran en önemli belirtiler. Yakınmalar, virüsle temastan ortalama 6-13 gün sonra ortaya çıkıyor. İlk 5 gününde ateş, şiddetli baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, sırt ağrısı ve aşırı halsizlik yaşanan hastalıkta, ciltteki döküntüler de ateş başladıktan sonra 1-3 gün içinde görülüyor. Ateş arttıkça vücutta bir kızarıklık ve kaşıntı oluşmaya başlıyor. Genelde yüzde başlıyor ve daha sonra vücudun başka noktalarına ulaşıyor. Avuç içinde ve ayakların tabanlarında yaygın bir şekilde ortaya çıkıyor. Kaşıntı aşırı derecede rahatsız edici ya da acı verici olabiliyor. Kaşıntı geçtikten sonra ayak tabanları ve avuç içindeki yaralar önce kabuk bağlıyor, daha sonra kuruyarak geçiyor.

Haberin Devamı

MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI ÖLDÜRÜR MÜ?

En az 3-4 haftalık karantina süresi gerekiyor. Bağışıklığı baskılanmış kişilerde ve küçük çocuklarda ağır hastalık görülebiliyor. Virüs ilk çıktığı yıllarda öldürücülüğü yüzde 10'lar düzeyindeyken uzmanlar şu anki değişim geçirmiş halinin neredeyse hiç ölüme neden olmadığını söylüyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI TÜRKİYE'DE VAR MI?

Bakan Koca, "Afrika'da görülen hastalığa ülkemizde rastlanmamıştır." ifadelerini kullandı.

Bakan Koca, koronavirüs pandemisi gibi bir salgın ortamının oluşmasını beklemediklerini belirtti. Koca, "Maymun Çiçeği Hastalığı konusunda KAMUOYU MÜSTERİH OLMALI: Hayvan kaynaklı olan, bazen insanlara da bulaşan bu hastalık bir Pandemiye yol açmaz. Semptomların genellikle 2-3 hafta içinde kendiliğinden düzeldiği bilinmektedir. " ifadelerini kullandı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI SONRASI YÜZDE 60 KAR ELDE ETTİ

Dünya yeni patlak veren 'maymun çiçeği' hastalığını anlamaya çalışırken Danimarkalı ilaç üreticisi Bavarian Nordic'in çiçek hastalığı aşısının maymun çiçeğine karşı kullanılmasına ABD ve Kanada'da onay verildi. Adı açıklanmayan bir Avrupa ülkesi de şirketten bu aşıyı sipariş etti. Şirketin hisseleri 1 haftada yüzde 60 yükseldi. Piyasa değeri 2.2 milyar dolara ulaştı
Maymun çiçeği (monkeypox) 1 haftada yüzde 60 kazandırdı.

Haberin Devamı

MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI AŞISI VAR MI?

Dünya Sağlık Örgütü, Afrika'daki tecrübelerden yola çıkarak çiçek aşısının maymun çiçeğinden yüzde 85'e kadar koruma sağlayacağını bildirdi. Fakat çiçek aşısı, hastalığın dünya genelinde sonlanması nedeniyle 1980'den beri uygulanmıyor. Dolayısıyla şu an çiçek aşısı yapılanlar 40-50 yaş üzeri kişilerden oluşuyor.