Masa başında çalışanlara karpal tünel tehdidi!
Ağır işlerde çalışanlarda görülen hastalık, artık masa başı çalışanları, yani ellerini fazla kullananları tehdit ediyor.
Teknolojik gelişmelerin olumsuz getirilerinden biri de karpal tünel sendromu. Eskiden daha çok ağır işlerde çalışanlarda görülen hastalık, artık masa başı çalışanları, yani ellerini fazla kullananları tehdit ediyor.
Karpal Tünel Sendromu bir ya da her iki elin ilk üç parmağını tutan ilerleyici özellik gösteren hareket sırasında tutulan el parmaklarında, bazen de kola doğru yayılan ağrı ve uyuşukluğun arttığı bir durum.
Hastalığın genellikle elin ortasında bulunan median sinirin bası altında kalması sonucu ağrı, uyuşukluk ve güçsüzlükle kendini gösterdiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Davud Yasmin, el bileğini kullanarak çalışanların risk altında olduğunu söyledi.
Rahatsızlığın başlangıç şeklinin özellikle hamur yoğurmak, elde çamaşır yıkamak, el işi yaparken veya bilgisayar tuşlarına basarken yani el bileğini kullanarak yapılan hareketli işlerde uyuşukluk, özellikle ilk üç parmakta elektrik çarpar gibi elektriklenme olduğunu vurgulayan Uzman, şöyle devam etti:
“Hastalar genellikle geceleri ağrıların artmasından ve yanma tarzı bir acının uykudan uyandıracak kadar fazla olmasından şikâyet ederler. Bu durum hastalığın ilerlemesi ile doğru orantılı olarak farklılık gösterir.”
TEDAVİ EDİLMEZSE EL FONKSİYON KAYBINA YOL AÇABİLİR
Karpal tünel hastalığının, teknolojinin gelişmesiyle birlikte arttığını aktaran Yasmin, tedavi edilmeyen sorunun, geri dönüşsüz el fonksiyon kaybına neden olabildiğini vurguladı.
Hastalığının bulunduğu evreye göre farklı tedavi seçeneklerinin olduğunu dile getiren Yasmin, EMG testi ile hastalığın % 90 teşhis edildiğini söyledi.
Karpal tünel sendromu ameliyatından sonra hastaların 10 gün ile 3 hafta arasında normal hayatlarına dönebildiğini belirten Dr. Yasmin, “Hastalığın tam iyileşmesi sinirdeki harabiyet miktarına bağlı olarak 6 ay – 2 yıl arasındadır” dedi. (NTV)