Lenfoma kanseri nedir, neden olur? Lenfoma kanserinin belirtileri ne? Athena Hakan Özoğuz lenfoma kanseri mi?
Athena grubunun gitaristi Hakan Özoğuz lenfoma hastalığına yakalandı. Tedavi gören 45 yaşındaki Özoğuz bir süredir konserlere çıkmıyordu. Gökhan Özoğuz'un ikizi Hakan Özoğuz hastalığı sonrasında lenfoma kanserinin ne olduğu, belirtileri ve tedavi süreci merak ediliyor. Peki, Lenfoma kanseri nedir, neden olur? Lenfoma kanserinin belirtileri ne? Athena Hakan Özoğuz sağlık durumu nasıl? İşte detaylar…
Athena grubu üyelerinden Hakan Özoğuz lenfoma kanserine yakalandı. Gökhan Özoğuz'un ikizi Hakan Özoğuz hastalığı sevenlerini üzdü. Bir süre önce konserlere çıkmayacağını duyuran Hakan Özoğuz’un tedavisine başlandığı bildirildi.
HAKAN ÖZOĞUZ'UN SAĞLIK DURUMU NASIL?
Hakan Özoğuz'un geçtiğimiz günlerde Amerikan Hastanesi'nde tedavi gördüğü gelen bilgiler arasındaydı. Yakalandığı lenfoma kanseri nedeniyle bir süredir hastanede tedavi gören Athena Hakan hastaneden taburcu edildiği öğrenildi.
LENFOMA KANSERİ NEDİR, NEDEN OLUR?
Lenf kanserinin tıbbi adı lenfomadır. Tüm kanserler içerisinde değerlendirildiğinde lenfomanın tespit edilme oranı yüzde 5 civarındadır. Lenfosit denilen kan hücrelerinin lenf bezlerinde aşırı çoğalması sonucu ortaya çıkar. Kötü huylu lenfositler lenf bezleri dışında dalak, karaciğer, kemik iliği ve diğer organlarda da çoğalabilirler. Lenf bezi kanseri tıbbi olarak Hodgkin Lenfoma ve Non Hodgkin Lenfoma olarak ikiye ayrılır. Non Hodgkin Lenfoma daha sık görülen lenf kanseri türüdür. Her iki lenfoma çeşidinin de alt tipleri bulunur. Bunlar hastalığın gidişatını ve tedaviyi belirlemesi nedeniyle önemlidir. Lenfoma hızlı ve yavaş ilerleyen olarak da gruplara ayrılabilir. Lenfoma, kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Lenfoma, bağışıklık sistemi bozulmuş insanlarda daha sık görülür. Benzen ve tarım ilaçları da hastalığın nedenleri arasında sayılır.
LENFOMA KANSERİNİN BELİRTİLERİ NE?
Lenfoma erken evrelerde her zaman belirti meydana getirmeyebilir. Hastalık ilerledikçe pek çok hastalığı taklit eden belirtiler oluşur ve hastalığın evresine göre bu belirtiler değişebilir. Bazen tek taraflı büyümüş bir bademcik ya da yumuşak deri altı nodülleri lenfoma tanısı alabilir.
Bu aşamada birçok belirti ve bulgu lenf nodu büyümesine eşlik edebilir. Bunlar:
Öksürük ve nefes darlığı
Bademcik şişmesi
Yüksek ateş
Gece terlemeleri
Halsizlik
Açıklanamayan kilo ve iştah kaybı
Karın bölgesi krampları
Kaşıntı
Kemik ağrısı
Dalakta büyüme
Alkol alımını takiben oluşan ağrı hissidir.
LENF KANSERİNİN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Lenf kanserinin tedavisi hematoloji-onkoloji servislerinde onkologlar tarafından yapılır. Modern kemoterapi ile lenfoma hastaları %70-80 oranında tedavi edilebilir. Hastalığın gidişatını etkileyen faktörler; hastalığın evresi, hastanın tedaviye yanıt verip vermemesi, lenfomanın tipi, lenfomanın tekrarlaması, beraberinde şeker hastalığı veya böbrek hastalığı olup olmamasıdır.
Lenfoma kanserinin tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları tek başına ya da çeşitli kombinasyonlar şeklinde uygulanabilir.