Laparoskopik ve robotik cerrahi hangi ürolojik hastalıklarda tercih edilir?
Üroloji Prof. Dr. Gökhan Atış, günümüze sıklıkla başvurulan laparoskopik ve robotik cerrahi yöntemlerini tüm detaylarıyla sizler için derledi.
Laparoskopik cerrahi, geleneksel ameliyatlara kıyasla daha küçük kesiler kullanan cerrahi bir prosedürdür. İşlem karın içerisinin karbondioksit gazı ile şişirilmesinin ardından 5 veya 10 mm çapında 3-4 adet kesi yapılarak karın içerisine kamera ve cerrahi aletler yerleştirilerek yapılmaktadır.
Laparoskopik cerrahi, üriner sistem hastalıklarını tedavi etmek için de kullanılır. Günümüzde ürolojik operasyonların büyük kısmı laparoskopik yöntemler kullanılarak uygulanmaktadır. İşlemler kamera yardımıyla yapıldığı için daha büyük ve geniş görüntü altında uygulanmaktadır. Bu nedenle laparoskopik cerrahi, güvenliği ve daha az komplikasyon riski nedeniyle ürolojik bozukluklar için genellikle ilk tercihtir. Hem hastaya hem de hekime avantajlar sunan laparoskopik cerrahi, geliştirilmiş yaklaşımı ile hızlı tedavi sonuçları sağlamaktadır.
Robotik cerrahi ile tedavi yöntemi
Robotik kollar, hastanın karnında açılan 8 mm ile 12 mm arasında değişen, 4 veya 5 delikten karın içine yerleştirilir. Öte yandan cerrah, hastaya dokunmadan tüm robotik kolları kontrol ederek operasyonları gerçekleştirdiği bir konsol üzerine oturarak operasyonları gerçekleştirir.
Robotik cerrahi, daha az kan kaybı, daha az ağrı, daha erken taburcu olma ve daha hızlı işe dönüş süresi, daha az kozmetik problemler sağlaması hastalar için en önemli avantajlardır. Ayrıca robotik cerrahi sırasında daha keskin görüntüler elde edilebildiği için cerrahlar daha iyi tümör kontrolü sağlayabilirler.
Hangi ameliyatlar laparaskopik/robotik olarak yapılabilir?
Günümüzde ürolojideki ameliyatların çoğu laparoskopik veya robotik olarak yapılabilmektedir. En yaygın olanlar böbrek kanserlerinin tedavisinde böbreğin tümünün ya da bir kısmının alınmasını gerektiren ameliyatlar, böbreküstü bezi (sürrenal) operasyonları, böbrek çıkım kanalı darlığı tamiri (piyeloplasti), idrar torbası (mesane) kanseri ve prostat kanseri için uygulanan cerrahi yöntemlerdir. Laparoskopik veya robotik cerrahiler, gerek kullanılan ekipmanlar gerekse deneyimli bir ekip gerektirmesi açısından özellikli işlemlerdir. Dikkat edilecek en önemli nokta bu konuda deneyimli bir ekibin bulunduğu merkezlerin tercih edilmesidir.
Ürolojide laparoskopik/robotik cerrahi uygulamaları nelerdir?
Laparoskopik /robotik radikal nefrektomi: Böbreğin tamamının çıkarılması işlemidir.
Laparoskopik /robotik parsiyel nefrektomi: Kötü huylu veya hasarlı bir böbrek parçasının çıkarılması ameliyatıdır.
Laparoskopik/robotik pyeloplasti: Üreteropelvik bileşkede üreter ve böbrek arasındaki tıkanıklığı gideren cerrahi bir işlemdir.
Laparoskopik/robotik surrenalektomi: Böbreküstü bezinin çıkarılması işlemidir.
Laparoskopik/robotik radikal prostatektomi: Prostat kanserinde tüm prostat dokusu ve çevresindeki bazı dokuları çıkarmak için kullanılan cerrahi işlemdir.
Laparoskopik /robotik radikal sistektomi: Mesanenin tamamının çıkarılmasında kullanılan cerrahi bir işlemdir. Mesane kanseri olan hastalar için tercih edilen tedavidir.