Körlere yeni umut
Alman doktorlar ameliyatla yerleştirdikleri çiple, tavuk karasının önüne geçmeyi başardılar
Alman doktorların ameliyatla retinanın arkasına yerleştirdikleri çiple, kalıtsal retina (tavuk karası) hastası 3 hasta görmeye başladı...
ALMAN doktorların geliştirdikleri sistemle, gözün retina tabakasının arkasına yerleştirilen çip sayesinde kalıtsal retina hastalığı yüzünden görme yetisini kaybeden hastalar ışığa kavuştu.
Alman doktorlar, “retinitis pigmentosa” (halk arasında tavuk karası olarak biliniyor) nedeniyle görme yetisini kaybeden 3 hastaya deney aşamasındaki cihazı nakletti. Retinaya nakledilen cihazı gözlüğe bağlı küçük bir kameraya da bağlayan doktorlar, böylece cihazın gözün beyne görüntü gönderme becerisini kullanmasını sağladı.
Görüntüyü çip yolluyor
‘Yapay retina’ sayesinde hastalardan ikisi nesneleri ve şekilleri fark edebilirken, biri yardım almadan yürüyebildi, saati, harfleri ve grinin yedi farklı tonunu görebildi. ‘Royal Society’ dergisinde yayımlanan araştırmada, diğerleri gibi dış kamera gerektirmeyen bu cihazın geliştirilmesi, protez retina alanında büyük başarı olarak değerlendirildi. Yeni teknolojinin bu kalıtsal hastalık nedeniyle göremeyen 200 bin kişiye umut ışığı olabileceği vurgulandı.
Kalıtsal kör olan Finlandiyalı Miikka Terho, gözlerine takılan çiplerle 10 yıl sonra bir levha üzerine yazılı harfleri seçebildi ve saati görebildi. Terho, sınırlı görme yetisine sahip olsa da 6 metre uzaktan insanları tanıyabildi ve birkaç metre mesafeden sevdiklerinin gülüşünü seçmeye başladı.
ÇİPLİ GÖZ NASIL GÖRÜYOR
1- 3 mm kare ve üzerinde 1.500 tane ışık sensörü olan çip, gözün arkasına yerleştiriliyor.
2- Kablolar gözün arkasındaki mıknatısa tutturuluyor. Mıknatıs da pile bağlanıyor.
3- Sensör ışığı algılayarak elektrik sinyallerine dönüştürüyor. Bu sinyallerle beyinde görüntü oluşuyor.
4- Çipli gözü kullanan kişi, önündeki cisimleri bulanık görüyor. Ancak objeleri ayırt edebiliyor.