Korkutan rapor! Türkiye'de erkeklerde yüzde 107 arttı
TBMM’ye, Metabolik ve Bariatrik Cerrahi Diyetisyenliği Derneği’nin (MBCDD) gönderdiği “obezite” raporu, kritik uyarılar içeriyor.
MBCDD’nin sunduğu raporda şu bilgiler yer aldı:
12 YILDA YÜZDE 40 ARTTI: Yaklaşık 12 yılda Türkiye’de obezite prevalansının ortalama yüzde 40 arttığı görülmüştür. Artış kadınlarda yüzde 34 iken erkeklerde yüzde 107’dir.
AYAKÜSTÜ BESLENME: Yaşamın ilk yıllarında anne sütü ile beslenilememesi de obezitede etkili. Çocuklar ve adolesanlarda (ergen); tatlandırılmış içeceklerin tüketimi, okullarda enerji yoğunluğu fazla olan atıştırmalıkların tüketilmesi ve ayaküstü beslenme, televizyon ve yazılı basında yer alan reklamlar etkili.
SIK DOĞUM: Kadınların fiziksel olarak daha az aktif olması, sık doğum yapması, uzun laklasyon süreleri, psikolojik sorunlar ve kullanılan ilaçlar da sebepler arasında.
TATLANDIRILMIŞ ÇAYLAR: Tatlandırılmış içecekler obezite ile yakından ilişkilidir. Bu içecekler: Gazlı içecekler, şeker eklenmiş içecekler: mısır şurubu, tatlandırılmış çaylar, sporcu içecekleri, meyve suları, haz oluşturan ve gıdada tat değişimine neden olan katkı maddelerinin tüketimi.
MEDENİ DURUM BİLE ETKEN: Obeziteye neden olan diğer etmenler: Medeni durum, sigara içme, alkol tüketimi, yanlış beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivize düzeyi, doğurganlık öyküsü, toplumdan dışlanma ve sosyo-ekonomik düzey, psiko-sosyal stres şeklinde sıralanabilir.
ÇOCUK SAHİBİ OLAMIYORLAR: Obez bireyler toplumdan dışlanmaktadır. Birey hem kendisi topluma çıkmak istememekte, hem de toplum tarafından rencide edilmektedir. Her iki durum sosyal problemlere neden olmaktadır. Obeziteye bağlı üreme sorunları yaşayan, çocuk sahibi olamayan obez bireyler psikolojik, toplumsal ve bireysel sorunlar yaşamaktadırlar.
KARBONDİOKSİT SALIMI: Obeziteye bağlı olarak daha çok yemek yenilmesi, daha çok karbondioksit salımına neden olur. Bu salınımın artmasının, iklim değişikliklerine neden olacağı öngörülmekledir.
Kaynak: Milliyet