Gazete Vatan Logo

Kontak lenste muayene şart

Kontak lens, yararlarının yanında doğru yerden alınmadığı ve doğru kullanılmadığı zaman sağlık riski oluşturabiliyor. İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdal Yüzbaşıoğlu, konu hakkında bilgiler verdi.

Kontak lenste muayene şart

Gerek dış görünüme önem vermek için gerekse de gözde oluşan problemlere karşı kullanılan kontak lenslere rağbet son yıllarda arttı; kontak lens görünümüne önem veren kişiler açısından önemli bir psikolojik rahatlık getiriyor, kişi doğal görüntüsünde olduğu için kendini daha iyi hissedebiliyor. Göz rengi farklı olan, gözbebeklerinde görünüş sorunları olan kişiler için de iki gözü aynı hale getiren özel prostetik lensler kullanılabiliyor. Ancak Doç. Dr. Erdal Yüzbaşıoğlu bunların yanında uyarılarda bulunuyor:

“Muayene ve hijyen çok önemli”

Erdal Yüzbaşıoğlu’na göre kontak lensler mutlaka göz hekimi muayenesinden geçerek kullanılmalı: “Gözün lense uyumu, gözyaşı miktarı, gözün çapı ve temel eğrisi hekim tarafından ölçülmeli ve hastanın bir göz bozukluğu varsa numarası ile reçete edilmeli. Muayene edilmeden lens kullanımı bazen tedavi edilmesi son derece güç ve uzun soluklu olan, bazen de kalıcı sekel bırakan göz hasarlarına neden olabilmekte. Oysa uzman doktor muayenesi ile doğru yerden temin edilen lensler, lens kullanıcısının hayatına ve yaşam kalitesine olumlu yönde katkı sağlıyor.

Haberin Devamı

Kontak lens kullanımında hijyen en önemli konu. Kullanımdan önce eller kalıp sabunla iyice yıkanmalı ve kağıt havlu ile kurulanmalı. Lens takılan parmaklarda tırnaklar kısa olmalı ve göz makyajı lens takıldıktan sonra yapılmalıdır. Lens çıkarırken de aynı sıra takip edilmelidir. Eğer günlük kullan-at lens kullanılmıyorsa lens kabındaki solüsyon her kullanımda mutlaka değiştirilmelidir. Lens solüsyonu dışında serum fizyolojik veya içme suyu gibi solüsyonlar asla kullanılmamalıdır.”

“Lensle zorunlu olmadıkça gece uyumayın”

Yüzbaşıoğlu kullanıcıları en çok lens kullanım süreleri konusunda uyardıklarını belirtiyor: “Lensle zorunlu olmadıkça gece boyunca uyumamak gerekiyor. Bu uzun vadede sağlık sorunlarına yol açar. Bugün teknolojinin gelişmesiyle kontak lensler çok daha konforlu hale geldiğinden kullanıcılar bazen gözünde lens olduğunu unutabiliyor. Önerdiğimiz en doğru kullanım şekli kontak lens kullanıcısının akşam evde lenslerini çıkararak gözlüğüyle zaman geçirmesi.”

Haberin Devamı

Hijyenin ardından, gözlük reçetesindeki numaralarla yalnızca ucuz diye kaynağı belli olmayan internet firmalarından online lens satın alınması da kullanıcılar için ikinci en büyük riski oluşturmakta. Kontak lensler mutlaka göz doktoru muayenesi sonrası kontak lens reçetesi ile optik mağazalardan alınmalı.

“İnternet üzerinden lens satışı kesinlikle yasal değil”

İnternette online kontak lens satışları hakkında bilgiyi de Türkiye’deki optik mağazaların yüzde 90’ına hizmet veren lens deposu Opak lens Yönetim Kurulu Başkanı Erol Harbi’den aldık:

“Kontak lens doğrudan gözün korneasına takılan tıbbi bir protezdir ve bir sağlık ürünüdür. Bu bakımdan satış ve pazarlaması 5193 sayılı ‘Optisyenlik Hakkında Kanun’ hükmünde, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu’nun yönetmelikleri kapsamında yürütülür. İnternette lens satışı kesinlikle yasal değildir. Bu işletmeler denetimden geçmedikleri için sahte, kaçak ya da süresi geçmiş ürünlerin satışını yapıyor olabilirler. Lens sözcüğünü içeren isimli küçük işletmeler ucuz lens satışıyla, kullanıcıları cezbedebiliyor. Bunlar optik mağaza belgesi sunuyor olsa bile internet mecrası optisyenlik müessesi tanımına girmediği için kullanıcılar dikkatli olmalı ve internetteki firmalardan kontak lens almamalı.”

Haberin Devamı