Kolit nedir, belirtileri nelerdir? Kolit (bağırsak iltihabı) nedenleri ve tedavi yöntemleri
Eklemlerden cilde, gözlerden damara kadar pek çok soruna neden olan kolit hastalığının en tipik belirtileri ise karın ağrısı ve kilo kaybıdır. Kalın bağırsakta tahriş ve şişmeye neden olan kolit hastalığı yaşam kalitesini de olumsuz etkileyebilen hastalıklardandır. Bağırsak dışında yol açtığı sorunlar başka hastalıklarla benzerlik gösterdiği için başka hastalıklarla karıştırabiliyor. Bu yüzden de kolit tanısı konulması sıklıkla gecikebiliyor. Peki, Kolit nedir, belirtileri nelerdir? Kolit neden olur? Kolit atakları ne kadar sürer? Kolit hastalığının tedavisi var mı? İşte Kolit ile ilgili merak edilenler...
Ülseratif kolit, karın ağrısı ve kilo kaybıyla oryata çıkabilen eklemlerden cilde, gözlerden damarlara kadar pek çok organda sorunlara neden olabiliyor. Kolit şikayetleri sıklıkla başka hastalıkların belirtileri ile karıştırılabiliyor. Bu yüzden de çoğunlukla kolit tanısı konmakta gecikebiliyor. Kimi hastada kolit atakları hafif seyrederken kimisinde de çok şiddetli ataklara dönüşerek kolitli hastaların hayatını kabusa çevirebiliyor. Peki, Kolit nedir, belirtileri nelerdir? Kolit neden olur? Kolit atakları ne kadar sürer? Kolit hastalığının tedavisi var mı? İşte kolit hastalığı ile ilgili merak edilenler...
KOLİT NEDİR?
Kolit kalın bağırsak olarak bilinen kolonu etkileyen bir hastalıktır. İltihaplanma olarak adlandırılan kolit, kalın bağırsakta tahriş ve şişmeye neden olarak buradaki iç astarda ülser denen yaralara yol açar. Kolit yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen ve sürekli kontrol altında tutulması gereken bir hastalıktır.
KOLİT BELİRTİLERİ NELERDİR?
Karın ağrısı veya kramp
Kansızlık
İştahsızlık ve kilo kaybı
İshal veya kabızlık
Dışkıda kan
Ateş ve titreme
Kusma
Makatta akıntı
Cilt döküntüleri
Karaciğer fonksiyonlarında bozukluk
Gözde kızarıklık ve yanma hissi
Eklem ağrıları ve eklemlerde şişme
KOLİT NEDEN OLUR?
Kolit birçok nedeni bulunuyor. Kolit çeşidine göre nedenleri de farklılık göstermektedir. Birçok kolit çeşidinin nedeni bağırsakların yani kolonun virüs, zararlı bakteri veya parazitler tarafından iltihaplanmasıdır. Campylobacter, Shigella, E. Coli, Yersinia, Salmonella kolite neden olan en yaygın bakterilerdir. Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları da kolite neden olmaktadır. Kalın bağırsakta azalan kan akımı veya alerjik reaksiyonlar da kolite yol açabilir. Dünyada kolite neden olan en yaygın parazit enfeksiyonu Entamoeba Histolytica parazitidir. Enfekte su içmekle bulaşır ve kişiden kişiye rahatlıkla geçebilir.
Tüketilen besinler ve stres kolit rahatsızlığına neden olmaz ancak şikayetlerin alevlenmesini tetikleyebilir.
KOLİT TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Kolit hastaları belirtileri çok şiddetli yaşadığında büyük sağlık problemleri yaşayabilirler. Kansızlık ve kilo kaybı hastayı çok kötü etkiler ve kimi zamanda bakıma muhtaç hale getirebilir. Hastanın beslenememesine neden olabilir yeterli beslenemeyen hasta ileri seviyelerde güçsüz düşebilir, kronik yorgunluk ve halsizlik hisseder. Ülseratif kolit tedavisi öncelikle tanıyla başlar. Kan testleri yapılarak ve kolonoskopi kullanılarak muayene edilir. Gerek görüldüğü durumda biyopsi yapılabilir. Bu işlemlerden sonra hastanın tanısı konulur. Tanıdan sonra uzman bir tedavi planı oluşturur. Ülseratif kolit tedavisinde ilaç kullanımı önerilir. Hasta ayaktan tedavi olabilecekse tedavisini evde doktorun önerdiği ilaçları kullanarak yapabilir. Eğer hastanın durumu çok ağırsa hasta hastaneye yatırılarak tedavi edilir. Ağızdan alınamayan ilaçlar damar yoluyla hastaya verilir. Aynı zamanda bağışıklık güçlendirici bağırsak sağlığını koruyucu ilaçlarda verilir. Probiyotikler bu ilaçlara bir örnektir. Hastanın tedavisi tamamlandıktan sonra da beslenmesine ve yaşam biçimine dikkat ederek hastalıktan korunması sağlanır.