Kızamık belirtileri nelerdir, kaç gün sürer? Neler yapılmalıdır? Kızamık aşısı ne zaman yapılır?
Kızamık, solunum yoluyla bulaşan bir çocuk hastalığıdır. Zatürre ve menenjit gibi hastalıkllara neden olabilen kızamık, çocukluk döneminde aşısı yapılmadığı takdirde yetişkinlikte de görülebilir. Son dönemde yaşanan kızamık vakalarındaki artış sonrası vatandaşlar da "kızamık belirtileri nelerdir, kızamık aşısı ne zaman yapılmalıdır" sorularına yanıt aramaya başladı. Diğer adı Rubeola olan kızamık ne zaman ortaya çıkmıştır? İşte detaylar...
Kızamık belirtileri konusunda araştırmalar sürüyor. Rubeola yani kızamık ilk olarak 860 yılında Farslı Razi dile getirilmiştir. Çocuk hastalığı olarak bilinen kızamık, aşısı yapılmadığı zaman yetişkinlerde de kendini gösterebilir. Kış ve sonbahar aylarında ortaya çıkan kızamık rahatsızlığının belirtileri arasında yaygın olarak burun akıntısı, yüksek ateş ve halsizlik vardır.
KIZAMIK NASIL BULAŞIR?
Kızamık solunum yoluyla bulaşan ve tedavi edilmediği takdirde zatürre ve menenjit gibi hastalıklara yol açabilir. Son derece bulaşıcı bir hastalık olan kızamık, yakın çevredeki herkesi etkileyebilir.
Aşısız olunması, kızamık virüsü sahibiyle fiziksel temas, A vitamini eksikliği ve kızamığın yaygın olduğu yerlere seyahat virüsün bulaşma riskini artırabilir.
10 günlük bir kuluçka süresi olan kızamığın belirtileri arasında,
Yüksek ateş,
Titreme,
Öksürük, hapşırma ve burun akıntısı,
Boğaz ağrısı,
Vücutta döküntü,
Yorgunluk vardır.
Vücudun direncini kırabilen bir hastalık olarak bilenen kızamık, son derece ağır da seyredebilir. Kızamığa yakalanmış kişi tedavi edilmez ise orta kulak iltihabı, gastroenterit, zatürre larenjit, bronşit, menenjit gibi hastalıklar görülebilir.
KIZAMIK KAÇ GÜN SÜRER?
Kızamık virüsüne yakalanma ve hastalanma arasında 10 gün vardır. Vücutta döküntü çıkmadan 7 gün önce bulaşıcılık başlar ve 5 ile 7 gün sonrasına kadar devam eder.
KIZAMIK AŞISI NE ZAMAN YAPILMALIDIR?
Kızamık aşısı ile ilgili en çok merak edilen detay da "Kızamık aşısı ne zaman yapılmalıdır" sorusudur. Kızamık aşısı 12 - 15 aylık çocuklara yapılması tavsiye edilmektedir. Kızamık aşısının ikinci dozu 4 ve 6 yaş arasında yapılması gerekmektedir.
Kişiler, daha önce kızamık aşısı yaptırıp yaptırmadığını hatırlamıyorsa aşı yaptırabilir. Bunda herhangi bir zarar bulunmamaktadır. Bebeklerde kızamık aşısı 12 aylıktan küçük olanlar için önerilmez.
KIZAMIK ORTAYA ÇIKTIĞINDA NE YAPILMALIDIR?
Yüksek ateşiniz varsa süt, sütlü yiyecekler tüketilmelidir. Haşlama ve ızgara etler yenmesinde bir sakınca yoktur. C ve A vitamini iyi gelecektir. Kızamığın tedavisinde özel bir ilaç bulunmamaktadır. Dolayısıyla hasta gerekirse ağrı kesici, ateş düşürücü kullanabilir. Hastalığın seyrine göre doktora başvurulması uygundur.