Gazete Vatan Logo

Kasık ve karın duvarı fıtıklarının belirtileri nelerdir?

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. İlknur Erenler Bayraktar, kasık ve karın duvarı fıtıklarının belirtileri, teşhisi ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.

Kasık ve karın duvarı fıtıklarının belirtileri nelerdir?

Karın duvarı kas tabakaları ve onları bir arada tutan bağ dokularından oluşur. Bu duvar karın içi organların dışarı çıkmasına engel olur. Çeşitli nedenlerle karın içi organlar, onu çevreleyen kas duvarından dışarı çıktığında fıtık oluşur. Karın bölgesinde ve çevresinde oluşabilen birkaç farklı fıtık türü vardır. Bunlara göbek fıtıkları, epigastrik fıtıklar, insizyonel fıtıklar ile kasık fıtıkları dahil edilebilir.

Kasık ve karın duvarı fıtıklarının belirtileri nelerdir

Kasık fıtığı nedir?

Kasık fıtığı, kasık bölgenize yakın karın bölgesinde oluşan bir fıtıktır. Yağlı veya bağırsak dokuları, sağ veya sol kasık kanalına yakın karın duvarındaki bir zayıflıktan geçtiğinde gelişir. Her kasık kanalı karın tabanında bulunur. Bu geçidin içinde veya yakınında bir fıtığınız varsa, çıkıntılı bir şişkinlik ile sonuçlanır. Hareket ederken ağrılı olabilir.

Kasık fıtıkları en çok görünümleriyle fark edilir. Ayağa kalktığınızda veya öksürdüğünüzde kasık veya kasık bölgesinde şişliklere neden olurlar. Bu tip fıtık ağrılı veya dokunmaya duyarlı olabilir. Belirtiler öksürürken, egzersiz yaparken veya eğilirken ağrı, yanma hissi, keskin acı, kasıkta ağır veya tam bir his ve erkeklerde skrotumun şişmesi içerebilir.

Haberin Devamı

Bu tip fıtıkların tek bir nedeni yoktur. Karın ve kasık kaslarındaki zayıf noktaların önemli bir katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Vücudun bu bölgesine ekstra baskı sonunda fıtığa neden olabilir.

Karın duvarı fıtıkları çeşitleri

Epigastrik fıtık: Karın duvarındaki zayıf bir alan bir miktar yağın içeri girmesine izin verdiğinde epigastrik fıtık oluşur. Epigastrik fıtıklar tipik olarak küçüktür. Karnın ortasında, göbek deliği ile göğüs kemiği arasındaki bölgede oluşurlar.

Bazı hastalarda aynı anda birden fazla epigastrik fıtık gelişir. Bu fıtıklar tipik olarak semptomlara neden olmaz, ancak üst karnınızda ağrı hissedebilirsiniz. Epigastrik fıtıkların tedavisi tipik olarak ameliyatla gerçekleştirilir.

Ameliyat sonrası kesi yerinde oluşan fıtık: Daha önceki bir ameliyat bölgesinde oluşan fıtık, insizyonel fıtık olarak bilinir. Bu fıtıklar, karın duvarı ameliyatla zayıflatıldığında veya cerrahi bir kesi enfekte olduğunda, bölgeyi daha da zayıflattığında ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı

Cerrahi kesiler karın bölgesini zayıflattığı için kesi fıtıkları nispeten yaygındır. Bu zayıflık, bağırsağın veya diğer dokunun bir kısmının dışarı çıkmasını kolaylaştırır.

İnsizyonel fıtıklar ameliyattan hemen sonra gelişebilir veya aylar hatta yıllar içinde yavaş yavaş gelişebilir. Tipik olarak dikey insizyonların yanında ortaya çıkarlar. İnsizyonel fıtıklar büyük ve oldukça ağrılı olma eğilimindedir. Kesi fıtıkları kendi kendine iyileşmez. Tedavi seçenekleriniz hakkında daha fazla bilgi için doktorunuzla konuşmalısınız.

Spigel fıtığı: Spigel fıtıkları, karın ön duvarı boyunca oluşur. Yağ tabakalarının hemen altında gelişen diğer fıtık tiplerinden farklı olarak, spigel fıtıkları karın kaslarının ortasında meydana gelir. Bu, spigel fıtıklarının bir çıkıntı veya yumru olarak hemen görünmeyebileceği anlamına gelir. Daha uzun süre fark edilmeden kalabilirler.

Spigel fıtığı küçük olma eğiliminde olduğundan, boğulma fıtığı gelişme riski daha yüksektir. Spigel fıtığı, diğer fıtık türlerinden daha nadir görülür.

Haberin Devamı

Göbek fıtığı: Göbek fıtığı, karındaki zayıf bir nokta, bir miktar yağ, sıvı veya bağırsağın geçmesine izin vererek göbek deliğinin yakınında bir yumru veya şişkinlik oluşturduğunda oluşur. Bebeklerde göbek fıtığı sıklıkla görülür. Çoğu durumda, bu fıtıklar kendi kendine iyileşir. Ancak bazen ameliyat gerekebilir.

Göbek fıtıkları, yetişkinlerde, özellikle de göbekte artan baskıya neden olan sağlık sorunları olanlarda da görülür. Bu sorunlar arasında obezite, hamilelik, kronik öksürük veya kabızlık ve idrara çıkma zorluğu sayılabilir.

Zamanla büyümeye eğilimli oldukları için göbek fıtıkları tedavi gerektirir. Tedavi tipik olarak ameliyatı içerir, ancak doktorunuz tüm seçeneklerinizi sizinle ayrıntılı olarak tartışacaktır. Tedavi olmadan, dokuya kan akışının kesildiği anlamına gelen boğulmuş bir fıtık geliştirme riskiniz vardır.

Belirtiler nelerdir?

Haberin Devamı

Karın duvarı fıtıkları genellikle görünürdür: derinin altında bir yumru veya şişkinlik gibi görünürler. Bu fıtıklar, genellikle zorlandığınızda (örneğin, ağır bir şey kaldırırken) hafif ağrı veya rahatsızlık dışında genellikle başka semptomlara neden olmaz.

Ancak fıtık boğulursa, fıtık bölgesinde şiddetli ağrı, bulantı, kusma ve kızarıklık gibi daha ciddi semptomlar yaşayabilirsiniz. Bu semptomları yaşamaya başlarsanız derhal doktorunuzla iletişime geçin. Boğulmuş bir fıtık yaşamı tehdit eder.

Nedenleri nelerdir?

Karın duvarı fıtıkları, bebekler de dahil olmak üzere her yaştaki insanda ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, fıtık geliştirme riski yaşlandıkça artma eğilimindedir. Çoğu karın duvarı fıtığı, karın duvarlarındaki bir zayıflıktan kaynaklanır.

Bu zayıflığın gelişmesine bir dizi farklı faktör katkıda bulunabilir. Bu faktörler şunları içerir: yaşlanma, kronik öksürük, kollajen damar hastalığı, sık ağır kaldırma, genetik kusurlar, önceki fıtıkların öyküsü, enfeksiyon (özellikle ameliyattan sonra), karın bölgesinde yaralanmalar, obezite, gebelik, bağırsak hareketleri veya idrara çıkma sırasında zorlanma ve cerrahi açıklıklar.

Teşhisi nasıldır?

Çoğu durumda, doktorunuz sadece bakarak ve etkilenen bölgeye hafifçe dokunarak gerçekten fıtık olup olmadığınızı belirleyebilecektir.

Herhangi bir nedenle tanı hemen belli değilse, doktorunuz karın ultrasonu, BT taraması veya MRI gibi bir görüntüleme testi sipariş etmeye karar verebilir. Bu görüntüleme testleri, kas duvarındaki deliğin, ondan çıkıntı yapan doku ile birlikte gösterilmesine yardımcı olabilir.

Tedavisi nasıldır?

İlişkili semptomları olmayan kasık ve karın duvarı fıtıkları herhangi bir tedavi gerektirmeyebilir. Bununla birlikte, daha büyük fıtıklar veya ağrıya neden olan fıtıklar, ağrıyı hafifletmek ve komplikasyonları önlemek için cerrahi onarım gerektirebilir.

Minimal invaziv cerrahi

Minimal invaziv cerrahi tipik olarak genel anestezi altında yapılır. Bu işlem sırasında cerrahınız fıtığın oluştuğu bölgede birkaç küçük kesi yapar. Daha sonra iç organlarınızın daha kolay görülebilmesi için özel bir gaz ile karın şişirilir.

Cerrahınız daha sonra karnınızdaki insizyonlardan birine küçük, dar bir tüp yerleştirir. Bu tüpün ucunda küçük bir kamera veya laparoskop bulunur. Bu kamera bir tür rehber görevi görür ve karnınızdaki diğer kesilerden cerrahi aletler yerleştirilebilir.

Minimal invaziv cerrahiye aday olan hastalar, ameliyattan sonra açık ameliyat geçirenlere göre daha az yara izi ve rahatsızlık yaşayabilir. Hastalar ayrıca normal aktivitelerine daha hızlı dönebilirler.

Doktorunuz sizinle tüm tedavi seçenekleriniz hakkında ayrıntılı olarak konuşacak ve bireysel ihtiyaçlarınıza en uygun tedavi planının oluşturmanıza yardımcı olacaktır.