Gazete Vatan Logo

Karatay diyeti nedir, nasıl yapılır? İşte Karatay diyet listesi!

Prof. Doktor Canan Karatay tarafından oluşturulan bir diyet olarak bilinen Karatay diyeti özellikle günde 2 kez beslenmek gerektiği şeklinde ortaya konulan beslenme yöntemlerini konu edinmektedir. Peki, Karatay diyeti nedir ve nasıl yapılır? Karatay diyet listesinde neler bulunur? Karatay diyet listesi nasıl yapılır? Karatay diyeti hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.

Karatay diyeti nedir, nasıl yapılır? İşte Karatay diyet listesi!

Son yıllarda büyük önem verilen ve birçok kişinin yaşama biçimi haline gelen bir diyet Karatay diyeti olarak bilinmektedir.

 KARATAY DİYETİ NEDİR? NASIL YAPILIR?

 Dünya çapında araştırmalar yapan ve insanların beslenme durumları ve sağlıklı beslenme yöntemlerini değerlendiren Prof. Doktor Canan Karatay tarafından hazırlanmıştır. Daha sonraları halk tarafından Karatay diyeti olarak akılda kalan bir diyet programı olarak kabul edilmektedir.

 Karatay diyetinin en önemli özelliği günde iki kez beslenme gerekliliği üzerinde durması olmaktadır. Karatay diyetinin en belirgin yönü sık ve az yeme şeklinde ortaya çıkmış beslenme biçimlerinin aksine doyurucu ve az öğün şeklinde beslenmeyi önermesidir.

Karatay diyeti olarak tanınmasının ve yaygın olmasının diğer bir nedeni ise ortaya çıktığı dönemde yaygın bir anlayış olan sık sık az aralıklarla beslenme fikrini ortaya koyduğu delillerle çürütmesi olmaktadır.

Karatay diyetinin yapılması ise sabahları protein bakımından zengin ve kuvvetli bir kahvaltı ile başlanması daha sonra ise akşam yemeğine kadar aralarda beslenme yapılmaması şeklinde olmaktadır. Karatay diyeti öğün sayısını ikiye indirmekle beraber un ve şeker, tuz içeren tüm besinlerden mümkün olduğunca uzak kalmayı da amaçlamaktadır. Böylelikle kan şekerini dengede tutmayı ve açlık hissini ortaya çıkaran nedenleri yok etmeyi sağlamaktadır.

Haberin Devamı

KARATAY DİYETİ LİSTESİNDE NELER BULUNUR?

Karatay diyetinin içeriğinde iki öğünde yemek bulunmaktadır. Aralarda ise ayran, şekersiz çay ve limonlu su gibi sıvılar alınabilmektedir. Ayçiçek ve Mısır özü yağlarının dışında zeytinyağı ve doğal tereyağı kullanılması gerekmektedir.

Bununla beraber ekmek ve unlu gıdalar tüketilmediği gibi pirinç gibi yiyeceklerde kullanılmamaktadır. Karatay diyetinin en önemli kısıtlaması da hazır gıdaların tüketilmesinin önüne geçmesidir. Hazır ve içeriğinde yapay tatlandırıcı bulunan hiçbir gıda bu diyette tüketilmemektedir.

Sabah kahvaltılarında protein bakımından zengin beslenmek için yumurta bulunmasının yanında özellikle ekmek tüketilmemektedir. Karatay diyeti listesini kısaca şöyle sıralamak mümkündür.

Haberin Devamı

Sabah kahvaltısında iki adet haşlanmış yumurta veya tereyağında yapılmış omlet, ceviz içi, siyah ya da yeşil zeytin, peynir ve kuru kayısı ile şekersiz çay tüketilebilmektedir. Sağlık bakımından öğle öğünü gerekli olan kişilere de yine içerisinde ekmek bulunmayan ve protein bakımından zengin et ve et ürünleri tüketilmesi uygun bulunmaktadır.

 Akşam yemeğinde ise mevsim sebzeleri ile yapılmış salata ve yanında ızgara veya buğulama şeklinde yapılmış balık önerilmektedir. Akşam yemeğinden sonra herhangi bir yiyecek tüketilmediği gibi su veya limonlu su içmek önerilmektedir.

Karatay diyetinde verilen kilolar geri alınmamaktadır. Özellikle akşam yemeklerinden sonra 30 ile 40 dakika yürüyüş yapılması kilo vermeyi ve sağlıklı olmayı desteklediği için tavsiye edilmektedir.