Kanser için yeni umut: Moleküler tedavi
Kanser vakaları ülke genelinde her geçen gün artıyor. Sigara kullanımı, yaşlı nüfusun artışı ve obezite kanserin hızla artmasının en önemli nedenleri arasında gösteriliyor. Kanser tedavisinde ise yüz güldüren gelişmeler yaşanıyor. Moleküler tedavi kanser hastaları için umut vadediyor.
Kanser vakaları hızla artıyor. İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Veysel Haksöyler Dünya Sağlık Örgütü’nün kanser vakalarındaki yükselmenin üç temel nedenini yaşlı nüfustaki artış, tütün kullanımı ve obezite görülme sıklığının artması şeklinde açıkladığına dikkat çekerek, “Kanser görülme sıklığı, dünya genelinde her yıl yüzde 1-2 civarında artıyor. Bu hastalıkta erkekler daha fazla risk altındaki kesimi oluşturuyor. Zira dünya genelinde erkeklerde kansere kadınlara oranla yüzde 25 daha fazla rastlanıyor. Ancak kanser, günümüzde önlenebilir bir hastalık halini almış durumda. Bunun nedeni ise tüm dünyada gerek önlenmesine gerekse erken tanısına yönelik yapılan yoğun çalışmalardır. Tütün, obezite ve beslenme gibi faktörler üzerinde önleyici tedbirler alınmasının yanı sıra, meme, rahim ağzı ve bağırsak kanserlerinde toplum genelinde yaygın tarama programlarının uygulanması ile kanser görülme sıklığı azaltılabilir” diye konuştu.
SİGARA KULLANIMI KANSERİ TETİKLİYOR
Ülke genelinde her yıl yeni teşhis edilen yaklaşık 160 bin kanser vakasının neredeyse 100 bininin doğrudan sigara kullanımı ile ilişkilendirildiğine dikkat çeken Haksöyler, “Diğer ülkeler ile kıyaslandığında ülkemiz için en büyük sorunlardan biri tütüne bağlı kanserlerdir. Türkiye’de, erkeklerde tütüne bağlı görülen kanserlerde özellikle akciğer ve mesane kanseri sıklığı oldukça yüksektir. Ancak sigara alışkanlığının önüne geçilerek bu kanserlerin önemli bir kısmının önlenmesi mümkün olabilir” diyerek sözlerini tamamladı.
YENİ TEDAVİLER YÜZ GÜLDÜRÜYOR
Kanser artık “ümitsiz” hastalık olmaktan çıkıyor. Uzmanlara göre kanserde geleceğin tedavisinin “moleküler” olması bekleniyor. Kişiye özel, tümörüne, genetik yapısına göre şekillendirilen moleküler tedaviler şu an için geleceğin tedavisi olarak görülüyor.
Hürriyet'te yer alan habere göre, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şuayib Yalçın, moleküler tedaviyle ilgili;
“Kanser tedavisindeki ilerlemeler ile ekonomik yüklerinin artması sağlık sistemleri için tehdit oluşturuyor. Bu nedenle gelişen tıbbın, moleküler terapilerin, hedefe yönelik ajanlara ve genetik terapilere ulaşabilmek için ülkemizin bu konu ile ilgili programlarını şimdiden yapması, milli politikaların oluşturulması gerekiyor. Aksi halde bu konudaki gecikmeler tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de, ülke ekonomisi, sağlık sistemi, bireyler açısından sorun olabilir." diyerek sözlerini şöyle sürdürdü;
Bu nedenle önümüzdeki 5-10 yıla yönelik tüm paydaşlar ile bir araya gelerek yol haritası oluşturması gerekiyor. Türkiye’nin bu yatırımı bir ekonomik getiri olarak da görmesi gerekir. Yani ülkemiz tüketici olmaktan üretici olma yönünde plan yapmalıdır. Böylece sadece hastaların terapiye ulaşması değil ülkemize ekonomik getiride de bulunacaktır.”