Isırgan Otu Nedir? Isırgan Otu Faydaları Nelerdir?
Doğa insanoğluna inanılmaz cömert davranmaktadır. Bu cömertlik bazen doğada bulunan bir ot olabilir. Isırgan otu da inanılmaz faydaları ile doğanın gösterdiği cömertliklerden biridir. Isırgan otu hem mutfakların hem de tıp dünyasının yararlandığı otlardandır.
Isırgan Otu Nedir?
Isırgan otu, mor baş melek ve Lamium purpureum olarak da bilinmektedir. Isırgan otu nane familyasına ait olan yabani bir ottur. Isırgan otu dünya çapında bulunur. Isırgan otunun ismi aslında yapraklarının ısırgan otuna benzerliğinden gelir, ancak ısırgan tüylerinin olmaması onu tabiri caizse "sağır" yapar.
Bol ve tatlı bir nektarı vardır, bu da onu böcekler arasında çok popüler kılar. Bununla birlikte, uzatılmış çiçek şekli, onu yalnızca bombus arıları ve kelebekler gibi uzun hortumlu böcekler için erişilebilir kılar. Yabani arılar ısırgan otu polenlerini toplamayı severler ve kelebek tırtıllar için yapraklar yemek görevi görür.
Isırgan Otu Özellikleri Nelerdir?
Bu gruptaki diğer iyi bilinen türler gibi, bu bitki de kare bir gövdeye ve üçgen biçimli yapraklara sahiptir. Isırgan otu çiçeklerinin rengi beyaz, sarı ve mordan koyu mora kadar değişir. Toprağın kalitesine göre alt yapraklar yeşil olabileceği gibi yaprakların tamamı mor olabilir.
Daha fazla mor yaprak, toprakta fosfor eksikliği anlamına gelir, ancak hepsini yemek tamamen güvenlidir. Bununla birlikte naneden farklı olarak, ısırgan otu o belirgin nane aromasına veya kokusuna sahip değildir.
Zigomorfik çiçekler, daha küçük bir üst dudağa ve daha büyük, bazen desenli bir alt dudağa kaynaşmış yaprakları olan bir kaliks oluşturur. Yapraklar kalp şeklinde olup ovaldir ve kenarlarında tırtıklıdır.
Isırgan otunun bir diğer özelliği de yaprakların karşılıklı dizildiği kare şeklindeki gövdesidir. Isırgan otunun çiçeklenme dönemi mayıs ayı gibi erken başlar ve bazen Kasım ayına kadar gözlemlenebilir.
Lamium türlerinin üremesi ya yer altı kök taşıyıcıları tarafından eşeysiz ya da tohumlar tarafından eşeylidir. Isırgan otu, türe bağlı olarak otsu ve çok yıllık veya sadece yıllık olarak büyür. Bu yaprak dökmeyen bitki, kışın bile bahçede göz alıcıdır.
Isırgan Otu Faydaları Nelerdir?
Isırgan otu, tıbbi faydalarının yanı sıra beslenme açısından da bir dizi sağlık yararına sahiptir. İşte bu yabani otun sunduğu faydalar:
Isırgan otu yüksek besin değerine sahiptir. A vitamini, C vitamini, K vitamini, lif ve demir bakımından zengindir.
Isırgan otunda bulunan kuersetin flavonoidleri, bağışıklık sisteminin enflamatuvar reaktivitesini azaltır ve vücudu oksidasyona karşı korur.
Isırgan otu içerisinde bulunan kuersetin flavonoidleri ayrıca alerji semptomlarını azaltmaya yardımcı olmak için histamin salınımını teşvik eder. Bu, bitkinin anti-enflamatuar ve bağışıklık destekleyici özellikleriyle birleştiğinde, onu özellikle solunum yolu mevsimsel alerjilerinden sıkıntısı olanlar için güçlü bir bitki haline getirir.
Vücuttaki serbest radikallerle savaşan güçlü bir antioksidandır.
Özellikle alerjiler ve kronik enflamatuvar durumlar ile ilgili olarak ağrı ve iltihaplanmada birincil rol oynayan prostaglandinlerin salınımını engelleyerek ağrı ve iltihabı azaltır.