Imvanex aşısı nedir? Imvanex aşısı Maymun çiçeğine karşı etkili mi?
Dünyada pandemi henüz tam olarak bitmemişken, 20 ülkede görülen maymun çiçeği virüsü tespit edildi. Vaka sayısındaki artış endişelere neden olurken Almanya, maymun çiçeği hastalığına karşı Imvanex aşısı sipariş etti. Peki, Imvanex aşısı nedir? Imvanex aşısı Maymun çiçeğine karşı etkili mi? Imvanex'in yan etkileri neler? İşte detaylar…
20 ülkede tespit edilen maymun çiçeği virüsü dünyada paniğe neden olurken, hükümetlerde aşı için adımlar geliyor. Maymun çiçeği virüsü salgınından korunmak için Almanya, Imvanex aşısı sipariş etti. Kiresel endişeler devam ederken, maymun çiçeği hastalığına karşı kullanılması planlanan Imvanex aşısı ile ilgili bilgiler de merak ediliyor. Peki, Imvanex aşısı nedir? Imvanex aşısı Maymun çiçeğine karşı etkili mi? Imvanex'in yan etkileri neler? İşte detaylar…
IMVANEX AŞISI NEDİR?
Imvanex aşısı, çiçek hastalığına karşı koruma sağlamak için yetişkinlerde kullanılan bir aşıya deniliyor. Çiçek hastalığı virüsü ile ilgili olan 'vaccinia Ankara' adı verilen aşı virüsünün canlı değiştirilmiş bir formunu içeriyor.
Çiçek hastalığının bilinen son vakasının 1977 yılında görülmesiyle 1980 yılında resmen sonlandığı ilan edildi. Bu aşı, resmi öneriler doğrultusunda çiçek hastalığından korunmak için gerekli görüldüğünde kullanılmak için onaylandı.
IMVANEX AŞISI NASIL UYGULANIYOR?
Imvanex aşısı deri altına, tercihen üst kola enjeksiyon yoluyla uygulanıyorç Daha önce çiçek hastalığına karşı aşılanmamış kişiler, ilkinden en az 28 gün sonra ikinci doz olmak üzere iki adet 0,5 ml'lik doz aşı yaptırıyor. Daha önce çiçek aşısı olmuş kişilerde tek doz 0,5 ml, ikinci doz aşı olarak yapılıyor.
Aşılar, bağışıklık sistemine bir hastalığa karşı kendini nasıl savunacağını 'öğreterek' çalışıyor. Bir kişiye aşı verildiğinde, bağışıklık sistemi aşıdaki virüsü 'yabancı' madde olarak tanıyor ve ona karşı antikor üretiyor. Kişi bu veya benzeri bir virüsle tekrar temas ettiğinde, bu antikorlar bağışıklık sisteminin diğer bileşenleri ile birlikte virüsleri öldürebiler ve hastalığa karşı korunmaya yardımcı olur.
IMVANEX’İN YAN ETKİLERİ VAR MI?
Imvanex, vaccinia Ankara adı verilen, insanlarda hastalığa neden olmayan ve insan hücrelerinde çoğalamayan (üremeyen) aşı virüsünün modifiye edilmiş bir formunu içeriyor. Çiçek hastalığı virüsüne benzerliği nedeniyle bu virüse karşı üretilen antikorların da çiçek hastalığına karşı koruma sağlaması bekleniyor.
Imvanex'in (10 kişiden 1'inden fazlasını etkileyebilecek) en yaygın yan etkileri arasında baş ağrısı, mide bulantısı, miyalji (kas ağrısı), yorgunluk ve enjeksiyon bölgesi reaksiyonları (ağrı, kızarıklık, şişme, sertleşme ve kaşıntı) yer alıyor.
Imvanex’in, etkin maddeye veya tavuk proteini, benzonaz ve gentamisin gibi eser düzeyde bulunan maddelerden herhangi birine aşırı duyarlı (alerjik) hastalarda kullanılmaması gerekiyor.