Gazete Vatan Logo

İlik nakli bekleyenler için ''Bi Tutarsa'' kampanyası

İlik nakli için bekleyenler umut olmak amacıyla kurulan Belki de Sensin Platformu, ''Bi Tutarsa'' kampanyasını tanıttı.

İlik nakli bekleyenler için ''Bi Tutarsa'' kampanyası

İlik bulunamadığı için yılda binin üzerinde insanın öldüğünü belirten Platformun Kurucusu Kurt, "Çok sayıda kişiye ulaşmış olsak bu bin rakamını belki sıfıra indirebilirdik" dedi.

İlik nakli, bazı kanser türlerinde hayat kurtaran en önemli tedavi olabiliyor. Ancak yeterli bağışın olmaması nedeniyle her yıl çok sayıda insan ilik nakli beklerken hayattan kopuyor.

Belki de Sensin Platformu da, ilik arayan kişilere umut olmak amacıyla kuruldu. "Bi Tutarsa'' kampanyasının tanıtımı için yapılan toplantıda konuşan Belki de Sensin Platformu Kurucusu Aykut Kadir Kurt, platformun 16 şehirde 320 gönüllüsü olduğunu söyledi.

Türkiye'de her yıl binlerce insana kanser tanısı konulduğunu belirten Kurt, ''Yılda ilik bulunamamasından dolayı binin üzerinde insan hayatını kaybediyor. Eğer çok sayıda kişiye ulaşmış olsak bu bin rakamını belki sıfıra indirebilirdik'' diye konuştu.

Kurt, platformun 4'üncü yılı olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

''4 yıl boyunca bu donör adayı havuzunu hep birlikte artırdık. Herkesin bir katkısı oldu. Şimdi de kök hücre havuzunu canlı tutmak amacıyla yeni bir kampanya düzenledik. Kampanyamıza 'Bi Tutarsa' adını koyduk. İnsanlara soracağız 'bi tutarsa ne yaparsın' diye. İnsanlara anlatacağız 'bir tutarsa belki bir kişinin hayatını kurtarma şansınız var' diye. O yüzden bence çok güzel bir isim seçtik kampanyaya. Bu kampanya ile her şeyi doğrudan ortaya koyacağız. Kampanyamıza Onur Akın, Müjde Uzman, Serkan Keskin, Alican Yücesoy, Demet Evgar gibi isimler de destek olacak.''

Haberin Devamı

"HALK, DONÖR OLMANIN ANLAMINI ÇOK İYİ BİLMİYOR"

İstanbul Tıp Fakültesi Kemik İliği Bankası Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Çiğdem Kekik ise Türkiye'de 3 tane kemik iliği bankası olduğunu belirtti.

Kemik iliği bankalarının sosyal sorumluluk projelerine ihtiyacı olduğunu anlatan Kekik, ''Çok desteklenmeyen, halk tarafından da çok donör olmanın ne olduğunun bilinmediği bir konu. Sosyal medya olarak çok fazla üstüne gidilmeyen, halka bilinçlendirme yapılmayan biraz geride kalmış bir konu'' dedi.

Haberin Devamı

"3 MERKEZDE TOPLAM 250 BİN VERİCİYE ULAŞTIK"

Kekik, İstanbul Tıp Fakültesi Kemik İliği Bankasının 1998 yılında kurulduğunu hatırlatarak, ''Bu güne kadar 30 bin vericimiz var. Bizden sonra Ankara Üniversitesinde kemik iliği bankası kuruldu. Yaklaşık 10-15 bin civarında verici orada var. Daha sonra ise Türkkök kuruldu. Orada verici sayısı oldukça fazla. Toplamda ise 250 bin vericiye ulaşmış oluyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.