İkinci tüp bebek denemesi ne zaman yapılır?
Tüp bebek neden başarısız olur ve doğurganlık kliniği ikinci bir tüp bebekte başarı şansını artırmak için ne yapabilir? Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Turgut Aydın, ilk tüp bebek denemesi başarısız olduğunda ikinci tüp tedavisinin ne zaman yapılması ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini sizler için anlattı.
Çiftler ilk tüp bebek tedavisinde (IVF) maalesef ki başarısızlıkla karşılaşabiliyorlar. Ancak, ikinci tüp bebek tedavisinde başarı şansı daha yüksek oluyor.
Başarısız bir tüp bebek tedavisinden sonra ne yapılmalı?
İlk tüp bebek denemesinin başarısız olmasının verdiği hayal kırıklığını atlatmak için kendinize bir iki hafta zaman verin. Kendinizi hazır hissettiğinizde, başarısız tüp bebek girişiminden elde edilen sonuçları gözden geçirmek için tekrar tüp bebek uzmanınızı ziyaret etmelisiniz.
Başarısız bir IVF girişiminden sonra olması gereken ilk şey, IVF yumurtalık stimülasyon sürecinin sonuçlarından veya yumurta toplama, yumurta kalitesi ve/veya miktarı, döllenme sonuçları, embriyo gelişimi veya embriyo transfer prosedürü ile ilgili herhangi bir sorunun tespit edilebilmesi için tedavinin dikkatlice gözden geçirilmesidir. Genellikle bu alanlardan birinde veya daha fazlasında bir sorun vardır. Ardından ikinci bir IVF tedavisi için plan formüle edilebilir.
Başarısız bir ilk tüp bebek girişiminde görülen birçok sorun, tüp bebek ile ikinci bir denemede aynı sorunun oluşma olasılığını ortadan kaldırmak veya azaltmak için ele alınabilir.
IVF'nin başarısız olmasının nedeni nedir?
Eğer embriyo transferi yapılıyorsa tüp bebek başarısızlığının nedeni embriyo implantasyonu başarısızlığıdır. Ancak, bu pek yardımcı olmuyor.
Tüp bebek başarısız olduğunda implantasyon da başarısız olur, ancak implantın başarısızlığının embriyoyla ilgili bir sorundan mı yoksa uterusla ilgili bir sorundan mı kaynaklandığı tespit edilmelidir. Sorun genellikle kromozomal veya diğer genetik anormalliklerden kaynaklanır.
Transferden önce embriyoların kromozomal durumu için preimplantasyon genetik tarama, PGS yapılması sorunun tespit edilmesine yardımcı olur.
Blastosist transferi, anneye sadece 1 veya (genellikle) 2 embriyo transfer ederken yüksek IVF gebelik oranlarının korunmasını sağlayan bir IVF kültür tekniğidir.
İkinci IVF tedavisinde başarı oranı nedir?
Birçok çift ikinci IVF denemesinde başarıya daha çok ulaşır. Başarı birçok kritere bağlı olarak farklılık gösterir. Bu kriterler arasında şunlar yer alır:
- Kadının yaşı
- Yumurta kalitesi ve yumurta miktarı
- Sperm kalitesi
- IVF yumurtalık stimülasyonunun kalitesi
- IVF laboratuvarının kalitesi
- Doktorun yumurta toplama becerileri ve yumurta toplama sürecinin genel verimliliği
- Tüp bebek doktorunuzun ve ultrason ekipmanı ve teknisyeninizin embriyo transferi becerileri
- Toplanan yumurta sayısı
- Kısırlığınızın nedeni
- Rahim sorunları
- Embriyoların genetik ve kromozomal yeterliliği
Başarılı bir IVF programı titizlik ve tutarlı uygulama gerektirir.
İkinci tüp bebek tedavisi neleri içerir?
Yumurtalık stimülasyonu veya düşük sayıda yumurta ile ilgili zorluklar varsa, ilaç değişikliği yapılabilir.
Önemli yumurta ve/veya embriyo kalitesi sorunları varsa, bunun nedeni büyük olasılıkla yumurta sorunu veya IVF laboratuvar kalite kontrol sorunudur. Bu nedenle, bu sorunların yumurta kalitesinden mi, yumurtalık stimülasyonuyla ilgili bir sorundan mı yoksa IVF laboratuvarındaki bir sorundan mı kaynaklandığını tespit etmek için kendinize ve doktorunuza zaman tanıyın.
Rahimde bir sorun olabilir, ancak bu nadirdir. İmplantasyon başarısızlığı neredeyse her zaman transfer edilen embriyoların implante edemeyecek ve normal gelişimi sürdüremeyecek kadar zayıf olmasından kaynaklanır. Rahim hemen hemen her zaman embriyo implantasyonuna açıktır.
İyi yumurta kalitesine sahip çiftlerin ilk denemelerinde hamile kalma olasılığı daha yüksektir, ancak bu, potansiyel olarak ilk başarısız tedaviden öğrenerek ve ikinci tüp bebek girişimi için başarıyı en üst düzeye çıkarmak için ayarlamalar yaparak bir dereceye kadar dengelenir.
Tüp bebek tedavisi hakkında durumunuza özel ayrıntılı bilgi almak için tüp bebek uzmanından destek alınmalıdır.