Huzursuz bağırsak kadınlarda 3 kat fazla
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Uygun, huzursuz bağırsak sendromunun bütün sindirim bozuklukları arasında en sık görülen hastalık olduğunu, belirtti.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Uygun, huzursuz bağırsak sendromunun bütün sindirim bozuklukları arasında en sık görülen hastalık olduğunu, belirterek, “Bu hastalar, gastroenteroloji uzmanlarına sevk edilen sindirim sistemi hastalarının yaklaşık yüzde 50’sini oluşturur. Kadınlarda 2-3 kat daha sık görülür” dedi. Uygun, “Bu sendrom için kullanılan, kolon hastalığı ve kolit terimleri doğru değildir, çünkü hastalıkla ilgili belirtiler, sadece kolonla sınırlı değildir ve inflamasyon bu tabloda yoktur” dedi.
Sendromun 3 tipi var
Prof. Dr. Uygun, sendromun 3 tipte karşılarına çıktığını dile getirerek, şu bilgileri verdi, “En sık görülen karın ağrısı ve konstipasyon (kabızlık) hakim tiptir. İkinci en fazla görülen diare (ishal) hakim tiptir. Üçüncü sıklıkla görülen diare-konstipasyon değişimi şeklinde görülen miks tiptir. Huzursuz bağırsak sendromu, semptomlar topluluğudur. Ancak belirtilerin hepsinin aynı hastada, aynı zamanda görülmesi gerekmez. Yani farklı hastalarda farklı semptomlar grubu görülebilir.
Taneli keçi gaitası
Başlıca semptomları; dışkılama bozuklukları, bazen ishal, kabızlık, bazen de ikisi beraber görülebilir. Zaman içinde değişkenlikler görülebilir. Taneli, keçi gaitası gibi küçük parçalar halinde katı dışkılama hastalarda sık rastlanan bir belirtidir. Tipik olarak kramp şeklinde karın ağrısı ve kabızlıktan yakınırlar. Bazı hastalarda kronik olarak devam eden kabızlık, kısa bir ishal atağıyla sonlanabilir. Karında şişkinlik, gerginlik, gaz ve gaz sancısı, tokluk hissi, karında guruldama yaygın semptomdur. Dışkılamayla geçen ve karında tam lokalize edilemeyen veya hafifleyen karın ağrısı bu hastalarda sık görülür.”