Homeostazi Nedir? Kaç Tip Homeostazi Bulunur, Özellikleri Nelerdir?
Çevresinde meydana gelen olumsuzluklar karşısında hücrenin kendisini dengelemesi hemostazı olarak ifade edilir. Daha doğrusu kendi dengesini koruma çabası olarak hücrenin koruma yapısı olduğunu ifade etmek mümkün. Aynı zamanda diğer koşullar kapsamında iç dengenin aktif olarak düzelmesi şeklinde ön plana çıkar. Özellikle ilk steriliteyi sürdürebilmek amaçlı çevre koşullarına duyarlı olan hücreler, buna etkin bir şekilde uyum sağlar.
Bu bağlamda hem insanlarda hem de hayvanlarda olmak suretiyle, canlıların farklı yapılarında hemostazı üzerinden örnekler bulunur. Yaşamın devam edebilmesi ve canlının hayatını sürdürebilmesi amaçlı, çevre koşullarına karşı hücrenin kendi iş dengesini koruma çabası büyük öneme sahiptir.
Homeostazi Nedir?
Homeostazi aynı zamanda dengeleşim olarak ifade edilmektedir. İçerisinde gerçekleşen olumsuzluklara karşı hücrenin kendi iç dengesini koruma çabası hem homeostazi şeklinde bilinmektedir. Değişen koşullar karşısında aktif olarak İç denge düzenlenir ve koruma örtüsü ile öne çıkar. Bu durum aynı zamanda çevre koşullarına karşı uyumluluk şeklinde bilinmektedir.
Örneğin insan vücudunun iç sıcaklığı homeostaziye verilebilecek en güzel örnekler içerisinde yer alır. Bu bağlamda endokrin sistemi ve sinir sistemi vücudun homeostazisini devam ettirebilmesi açısından büyük öneme sahiptir. Böylece pek çok farklı dış etkene karşı uyumlu olarak hücre üzerinden canlı yaşamını sürdürmeye devam eder.
Kaç Tip Homeostazi Bulunur?
Bulunduğu koşuda ayak uydurması ve kendi iş dengesinin korunması noktasında homeostazi ön plana çıkar. Bu doğrultuda çevre koşullarına bağlı olarak uyumluluk açısından Farklı tiplerde homeostazi yer almaktadır. Bu tipler kendi özelliklerine bağlı olarak çevresine uyumlu sağlamak suretiyle değişik canlılar üzerinden iç dengeyi korumak dürtüsünü gösterir.
- Efektör
- Reseptör
- Kontrol Merkezi
Yukarıda verilen farklı tipler yapısı ile beraber canlılık özelliklerine bağlı olarak hücre doğrusunda iç dengeyi oluşturur. Bunlar hayvanlar ve insanlar ile beraber diğer canlı türleri kapsamında hücresel olarak ele alınmaktadır. Böylece yardımcı olarak vücudun diğer yapıları doğrultusunda denge sağlanır.
Bunlar içerisinde özellikle endokrin sistemi ile beraber sinir sistemi büyük bir öneme sahiptir. Canlı türlerine bağlı olarak efektör ve reseptör ile birlikte kontrol merkezi yapıları doğrultusunda homeostazi tipleri ortaya çıkar.
Homeostazi Özellikleri Nelerdir?
Kararlı bir iş çevre ve denge oluşturması üzerinden canlılığını sürdürmesi homeostasinin en önemli özellikleri içerisinde gelir. Bu bağlamda pek çok farklı canlı kendi yapısına bağlı olarak hücre üzerinden etkin biçimde iç dengeyi oluşturur. Özellikle çevre koşullarının değişmesi ile beraber buna rağmen canlılar hücresel açıdan içten gelene korumaya devam eder.
Bu koruma çabası bütün canlılarda ortak özellik olarak ön plana çıkar. Özellikle hayatın devam edebilmesi ve yaşamın sürdürülmesi açısından sürdürülebilir olarak iç denge canlılar için büyük öneme sahiptir. Homeostazi dinamik bir yapı olması ile dış güçler üzerinden buna karşı koyan bir iç koruma dengesi bulunur.