Günlerce çile çektiriyor! Sıcaklıkla artışa geçti, bu besinlerden uzak durun
'Başıma adeta çivi çakıyor... Beynim patlıyor... Başım çatlayacak şekilde ağrıyor... Saçlarımı yoluyorum yine de geçmiyor...' Buna benzer sözler migren ağrısı yaşanların birçok dile getirdiği sitem dolu sözler. Yaz aylarıyla birlikte sıcaklığın rekor kırdığı bu günlerde migren hastalarında da artış yaşanıyor. Peki Migren hastalarının yaz aylarını rahat geçirmesi için nelere dikkat etmesi gerekir? Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım merak edilen soruları yanıtladı.
İREM NUR KAYA | gazetevatan.com
Türkiye'de yaklaşık 12 milyona yakın migren hastasının olduğu biliniyor. Migren, farklı insanlarda farklı tetikleyicilere yol açabiliyor. Stres, hatalı beslenme, uykusuzluk gibi etkenlerin yanı sıra sıcak yaz ayları da migren ataklarına adeta davetiye çıkarıyor. Günlerce süren migren ataklarıyla birçok kişinin hayatı çekilmez hale geliyor. Migren hastalığının tedavisi var mı? Migren botoksu nedir? Birçok kişi merak ediyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım merak edilenleri gazetevatan.com için yanıtladı.
Yaz aylarının en sıcak günlerini yaşadığımız bu dönemlerde birçok kişi aynı şikayetten yakınıyor. Migren ataklarının özellikle sıcaklık değişiminden ve nem oranındaki değişimden rüzgâr, lodoslu havalardan etkilendiğinin altını çizen Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: Bulunduğumuz ortamın basıncına bağlı değişiklikler de atakları tetikleyebilir, aynı zamanda havasız ortamlarda oksijen oranı düşük olduğu için bu ortamlar anında migren ataklarının üzerinde etkili bir faktör. Yine özellikle parlak güneşte gözlerimizi kıstığımız için yüz ve göz çevresi kasları da bu bölgeden başlayan ağrılara neden olabilir.
AŞIRI KAFEİNE DİKKAT
Çevresel faktörlerin yanısıra beslenmemizde migren ağrısına neden olabiliyor. Migreni tetikleyen besinlerin en başında kahvenin geldiğinin altını çizen Yıldırım, ağrılara neden olan besinleri tek tek sıraladı:
Yağlı ve baharatlı yiyecekler, bazı baklagiller özellikle mercimek, kuru fasülye ve portakal, mandalina, greyfurt gibi turunçgiller... Bunun dışında kuru üzüm gibi kuruyemişler... deniz ürünlerinden ise özellikle kalamar, karides, midye... Sakatatlardan da karaciğer, işkembe... Salam, sosis, sucuk... Fıstık ezmesi, krema ve konserve besinler.
KLİMA ATAKLARI TETİKLEYEBİLİR
Terlemeye bağlı dehidratasyondan yani sıvı kaybından dolayı sıcaklık artışı, parlak güneş ve klimalı ortamların da atakları arttırdığını belirten Yıldırım, özellikle migren ağrısı çekenlerin yaz aylarını bir nebze de olsa nasıl rahat atlatacağını anlatarak şu tavsiyelerde bulundu:
En önemli dikkat edilmesi gereken konu bol sıvı alınmasıdır. Bunun dışında düzenli uyku ve beslenmeye dikkat edilmesi gerekiyor. Aşırı çay, kahve ve alkol tüketiminden ve tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Yine yazları kapalı ortamlarda klima karşısında ve klimanın direk yüze başa ve vücuda gelmeyecek şekilde serinlenmesinde yarar var.
MİGRENİN TEDAVİSİ VAR MI?
Migren hastalığının farklı tedavilerinin olduğunu ifade eden Yıldırım, özellikle botoks işleminin kaslarda gevşeme yaparak bu bölgeden kaynaklanan tetikleyici unsurları engellediğini söyledi ve ekledi: Botoks kaz ayakları ve alın çizgileri gibi yüz bölgesinde, yüz mimiklerimize bağlı oluşan kırışıklıkları giderdiği gibi migren hastalarında bu bölgeden kaynaklanan tetikleyici unsurları da devre dışı bırakarak Profilaksi tedavisinde kullanılıyor.
MİGRENE NE İYİ GELİR?
Migren ataklarını azaltan besinleri de açıklayan Yıldırım, listenin en başına sebze ve meyve çorbası/püresini ekleyerek devam etti:
Kereviz, haşlanmış yumurta, elma, armut, kivi, papatya çayı, Melisa çayı gibi sakinleştirici içecek yiyecekler migren ataklarına iyi gelir migren atağını azaltır. Yiyeceklerin dışında özellikle stres, uyku ve aşırı yorgunluğun migren ağrılarının en belirleyici etkenleri olduğunu söyleyen Yıldırım, "Mutlaka stresten uzak durulmalı, düzenli uyku ve bol sıvı alınmalı" dedi.
Yapılan araştırmalarda aşırı egzersizlerin de migren ataklarını olumsuz yönde etkilediğinin altını çizen Yıldırım, bu durumun aksine günlük 30 - 35 dakikalık yürüyüşlerin, kan dolaşımını artıran hareketlerin migren atakları sıklığını azalttığını ifade etti.
MİGREN ATAKLARI GÜNLERCE SÜREBİLİR
Migren atakları 1-3 gün arası sürebiliyor. Migrenin kadınlarda daha fazla görüldüğünü açıklayan Yıldırım, bunun nedeni olarak hormonal faktörlerin etkili olduğunu söyledi.