Hemanjiom mutlaka tedavi edilmeli mi?
Çocukluk döneminde sıklıkla görülen hemanjiom hastalığı anne ve babaları tedirgin etmektedir. Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sinem Yiğit Uğur, merak edilenleri sizler için anlatıyor.
Hemanjiom, vasküler endotel hücrelerinin proliferasyonu ile ortaya çıkan çocukluk çağında sık görülen bir patoloji sorunudur. Prematüre bebeklerde ve kız çocuklarında daha sık görülür. Hemanjiomun kesin nedeni tam olarak bilinememektedir. Hemanjiomlar genellikle baş ve boyun bölgesinde görülür. Doğumda soluk lezyonlar genellikle doğumdan sonraki ilk birkaç hafta içinde belirginleşir. Genellikle hemanjiomların hızlı büyüme dönemi 6-10 ay sürer ve bir yaşındaki bebekte maksimum çapına ulaşır. Hızlı büyüyen hemanjiomda ülserler oluşabilir. Kendiliğinden iyileşme 2 yaşında başlar; ilk bulgusu, hemanjiomun parlak kırmızı renginin kaybolmasıdır ve 5-7 yıl devam edebilir.
Hemanjiom tanısı klinik belirtilere dayanır. Spesifik laboratuvar bulgusuna genellikle gerek duyulmaz. Nadiren radyolojik incelemelerle karıştırılabilecek diğer durumlardan ayırt edilebilir. İç organlarda görülen hemanjiom tanısı için radyolojik inceleme de çok önemlidir. Bazı hemanjiomlar ve vasküler malformasyonlar karıştırılabilir.
Hemanjiomların en sık yerleştiği iç organ karaciğerdir
Çoğu hemanjiom kozmetik sorunlara neden olabilir. Ancak, göz çevresinde görmeyi etkileyebilir, ağız çevresinde ve ağız içindekiler beslenmeyi ve nefes almayı etkileyebilir. Bu hemanjiomlar psikolojik sorunlara da neden olabilir. Çocukluk çağı hemanjiomlarının yüzde 80'e kadarı tek bir lezyondan oluşur. Bazı bebeklerde birçok küçük cilt hemanjiomu gözlemlenebilir. Hemanjiom bebeklerin yüzde 64'ünde karaciğerde, yüzde 52'sinde merkezi sinir sisteminde, yüzde 50'sinde mide-bağırsak sisteminde, yüzde 50'sinde akciğerde, yüzde 30'unda gözlerde ve yüzde 40'ında ağız ve dil bölgesinde tutulum gösterebilir.
Hemanjiom sıkı takip edilmesi gereken bir hastalıktır
Çoğu hemanjiomun iyi huyludur. Bazıları tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçebilir. Özellikle yüz bölgesindeki hemanjiom tedavisinde daha iyi bir yanıt almak için tedaviye mümkün olduğunca erken başlanmalıdır. Bazı durumlarda erken müdahale gerekir. Bu nedenle hastaların ilk olarak müdahale edilmeden izlenmesi en sık önerilen yöntemdir. Birçok hastada hiçbir müdahale olmadan daha iyi sonuçlar verebilir.
Düzelmeyen hemanjiomlarda ileri radyolojik görüntüleme ile damarı sklerozan madde veya anjio ünitesinde çeşitli yöntemlerle ameliyatsız kapatma yöntemi ve cilt düzeyinde sınırlı lezyonlara öncelikle lazer tedavisi uygulanabilir. Bu yöntemlerden sonra kalan dokuya plastik cerrahi ile ortak müdahale edilebilir.